Zdrava ishrana

NUTRICIONISTA OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE SUPA "ČUDO" ZA CEO ORGANIZAM: Ukusna i lekovita, štiti nas od virusa i prehlade!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Jačanje imuniteta počinje pametnom ishranom, evo šta savetuju stručnjaci!

Pametna ishrana koja gradi imunitet nešto je o čemu bi trebalo da razmišljamo tokom čitave godine, ne kada "dođemo" do sezone gripa.

Imunitet se ne gradi kada sezona respiratornih infekcija "zakuca na vrata", kada većina od nas posegne za najzdravijim namirnicama i očekuje da one daju efekat za nekoliko dana.

Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar Jovana Srejuć Ferluga rekla je da su za podizanje imuniteta važni vitamin C, vitamin E i vitamin D, kao i važni minerali kao što su cink i selen.

Korisni su i fitonjutrijenti, hemijske materije koje imaju antioksidativnu ulogu i učestvuju ne samo u prevenciji respiratornih infekcija, već i mnogih drugih bolesti. Sadrže ih brojne namirnice kao što su jagode, šljive, kajsije, paprika, celer, peršun, luk, jabuke, brusnice i brokoli, kao i sok od limuna.

Direktno imuni sistem jačaju i određena jela, kao što je supa od kostiju koja je bogata vitaminima i mineralima. Deluje umirujuće na respiratorna stanja.

"Slično kao i beli luk, koji smanjuje upalu, jača otpornost organizma i efikasno se bori protiv infekcija, i crni luk pospešuje imuni sistem i umanjuje upalu, moćan je borac protiv bolesti. Veoma je korisno i jabukovo sirće koje ima snažno dezinfekciono sredstvo, čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima," rekla je ona.

Tu su i začinske biljke kojima možete obogatiti supu, a među najmoćnijima su ruzmarin, origano, bosiljak i majčina dušica.

Supa je važna i zbog činjenice da je organizmu potrebno dovoljno tečnosti u periodu respiratornih infekcija.

"Moramo razmišljati i o navikama koje slabe imunitet, a među njima je i ta da pijemo između osam i deset čaša vode dnevno. Važni su i dobar san i fizička aktivnost, neophodno je sedam do devet sati sna da bismo bili fizički aktivni najmanje 30 minuta dnevno, pet dana nedeljno. Važno je umanjiti i unos belog brašna i šećera," rekla je ona za "Zdravlje u tanjiru".

Pročitajte kako da napravite pileću supu bez ekspres lonca!

Sastojci:

Celo pile
Voda
So, biber
Velika glavica luka
Dve šargarepe
Dva štapića celera
Rezanci s jajima
Pileća kocka
Peršun (sveži ili sušeni)

Priprema:

Celo pile stavite u veliku šerpu, prekrijte vodom da ogrezne i ubacite oljušteni luk isečen na četvrtine, celu šargarepu i prutiće celera.

Sačekajte da provri, pa kuvajte sat vremena uz skidanje pene sa površine. Na ovaj način, dobićete bistru supu. Nema velike "nauke", samo cediljkom ili kašikom zahvatajte penu koja izgleda kao nečistoća i prosipajte je.

Nakon sat vremena, izvadite pile i povrće iz supe. Probajte je i po potrebi dodajte so i biber, a ako želite još jači ukus, istopite i pileću kocku.

Meso pažljivo iskidajte viljuškom, a kosti i kožu bacite.

Povrće će takođe biti vruće, ali bi trebalo da ga iseckate i vratite u supu. Ako imate sušeni peršun, sada je trenutak da umešajte jednu kašičicu u supu. Umešajte i usitnjeno meso, pa vratite na srednju vatru. Kada provri, dodajte rezance i sačekajte da budu kuvani. Ako imate sveži peršun, dodajte ga na samom kraju i servirajte supu dok je još uvek topla.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.