Da li često osećate gorušicu i ne znate kako da je se rešite? Mislite da će ubrzo proći, pa ništa ne preduzimate povod nje. Kada vam krenu tegobe, morate unositi hranu koja pomaže i ublažava je.
Bolest nastaje zbog ponovljenih vraćanja, odnosno refluksa, želudačne kiseline, navela je dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja.
Gorušica se može opisati kao neprijatan osećaj pečenja ili žarenja u grudima, kreće iza donjeg dela grudne kosti, pa se postepeno širiti sve do grla.
Da bi se lečila gorušica potrebno je promeniti način života i navike u ishrani:
-Uzimanje hrane više puta na dan, ali u manjim količinama
-Izbegavanje masne i začinjene hrane
-Seda se za sto i jede mirno, bez žurbe, da bi zalogaji mogli biti mehanički dobro obrađeni
-Obrok najmanje dva sata pre vežbanja i večernji obrok najmanje tri sata pre spavanja
-Izbegavanje alkoholnih, kofeinskih, gaziranih, kiselih, slatkih i vrućih napitaka
-Izbegavanje konzumiranje lekova bez saveta lekara
-Izbegavanje konzumiranja duvanskih proizvoda
-Normalizacija telesne težine
-Spavanje na višem uzglavlju i nošenje udobne odeće, koja ne steže
Ukoliko sve ovo nije dovoljno, potrebno je obratiti se lekaru kako bi se prepisala odgovarajuća terapija.
Hrana koja vam može smanjiti gorušicu i ublažiti bol
-Voće koje nije kiselo
-Povrće, pogotovo zeleno jer ima manje kiseline
-Pirinač i ovas deluju umirujuće uz osećaj sitosti
-Nemasno meso i riba (ne prženo)
-Bareni kropir
-Hleb ili dvopek
"Nekome će birane namirnice da pomognu, a nekom neće. Svaki organizam reaguje drugačije. Zbog toga je korisno voditi dnevnik ishrane. U njega beležiti šta i kad se jelo, i da li postoji problem sa viškom kiseline. Tako se otkriva koju hranu treba izbegavati i šta jesti kada se pojavi gorušica. Mnogima pomažu pšenične mekinje, bademi u maloj količini i dobro poznati čajevi od kamilice ili nane", naglasila je dr Zorica V. Dragaš.
(MONDO/Blic/Zdravlje i medicina)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.