Zdravlje

DR DARIJA: Ove dve opštine u Beogradu imaju najviše zaraženih

Autor Maja Gašić

Povodom drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, sastao se medicinski Krizni štab.

Izvor: Printscreen/RTS

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je do 6. novembra u 15 časova registrovano još 2.282 zaraženih, dok je još 10 osoba preminulo. Testirano je najviše do sada - 12.947 uzoraka.

Na današnjoj konferenciji za pres Kriznog štaba Republike Srbije, govorilo se o današnjoj odluci da se pooštre protivepidemiološke mere.

Krizni štab je danas predložio da se zabrani okupljanje više od pet ljudi i unutra, ali i napolju. Pored ove, doneta je još jedna nova mera, a to je da od sledeće nedelje na raspust ne idu samo osnovci, već će i srednjoškolci. Počev od srede, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaće tri dana odmora, odlučeno je na današnjem zasedanju Kriznog štaba.

Dr Darija Kisić Tepavčević kaže da raste broj hispitalizovanih.

"Trenutno je na respiratorima 74, 2.307 je hospitalizovano, a znamo da u bolnice idu oni sa srednjeteškom i teškom pneumonijom, 147 osoba je otpušteno. Sve je veći broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju, u odnosu na one koji su spremni da idu kući. Popunjenost raste, na dnevnom nivou je to između 150 I čak 200 kreveta", kaže dr Kisić.

Komentarisala je i dramatičnu situaciju u Beogradu.

"Od ukupnog broja zaraženih u Beogradu, njih 14 odsto je sa Novog Beograda, Zemun 13, Zvezdara 11,7 odsto, Čukarica 11,5, Rakovica 11 odsto. Ostale opštine su sa manjom zastupljenošću, ali gotovo sve su zastupljene."

Dr Darija je iznela i podatke o polu, i starosnoj dobi zaraženih od početka epidemije u Srbiji. 

"Prošlo je tačno 8 meseci od prve aktivnosti virusa u našoj populaciji i analiza obolelih kad je reč o polu oktriv ada je 53,33 muškaraca i 46,7 osoba ženskog pola. Što se uzrasta tiče, u najmlađoj populaciji od 0-9 godina je 2,2 odsto zaraženih, od 10-19 je 3,4, od 20-29 do 14, od 30-39 je 20 odsto, što znači da svaka peta osoba kod koje je potvrđen virus je u ovoj starosnoj grupi. Dalje, od 40-49 je 19 odsto, od 50-59  je 17..."

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.