O jačanju imuniteta verovatno se nikada nije govorilo više nego sada, u doba korona virusa. Imunolog dr Boris Kamenov u Jutarnjem programu TV Prva objasnio je koliko su za jačanje imuntiteta i odbranu od korona virusa važni probiotici, a otkrio je i koji je najbolji.
"Probiotik je veoma važan, bakterije su ključno pitanje zaštite organizma od svih mogućih patogena. Imamo mnogo probitioka, ali nisu svi efikasni u zaštiti od kovida. Laktobacilus najmoćniji, mislim da je on dosta važan da unapredi stanje sluzokože gde se bije odlučujuća bitka. Dobra sluzokoža zaustavlja prodor virusa, zato su probiotici važni", naglasio je dr Kamenov.
On je istakao da još uvek nismo zakasnili sa prevencijom, ali da moramo ozbiljno da razumemo neke stvari.
"Nismo zakasnili, imamo još veliku šansu, ali moramo ozbiljno da razumemo neke stvari. Ima vitamina u hrani, možemo dosta toga preko hrane, ali kada je reč o vitaminu D, dobijamo značajan deo preko sunca. Sada kada nema sunca, drastično pada nivo vitamina. Kod malignih bolesti i raznih drugih zdravstvenih stanja potrebne su veće doze vitamina D. U ovo vreme kada nema sunca, skoro ne mogu da nađem čoveka koji ima normalan nivo vitamina D. Oni su kandidati da se prvo lakše razbole, pa da imaju težu kliničku sliku", upozorio je.
Nutricionistkinja Maja Astraloš istakla je ipak da vitamin D mora da se uzima uz savet lekara.
"Treba prethodno izvaditi krv, da se utvrdi koliko je kome vitamina potrebno. Postoje i prirodni vitamini, ko jede ribu, riblje ulje, taj nema problem", rekla je ona, dodajući da vitamin C, cink i magnezijum možete da pijete uz probiotike.
Doktor Kamenov dodao je da i deca mogu da piju jedan probiotik dnevno, a evo i kako.
"I deca mogu da piju jedan probiotik dnevno, ali uz vitamin D, jer oni komplemetarno deluju. Tako se smanjuje opasnost od citokinske oluje i komplikacija od ovog virusa".
Nutricionistkinja Astraloš otkrila je i da li je dovoljno da unosite prirodne probiotike ili su vam potrebni suplementi.
"Sve zavisi kakvo je vaše varenje, koliko ste ga poremetili lošim navikama u ishrani i neaktivnošću. Ako imate problem sa varenjem i gasovima, opstipacijom, konstipacijom, nije loše da uzimate probiotike, ne može da vam škodi. Ali, postoje i prirodni probiotici, kefir, jogurt, kiseo kupus, kiseo krastavac, po mogućstvu domaći. Kombuha je odlična, to je gljiva koja se stavlja u zeleni čaj i fermentiše, ona je prirodni probiotik i pomaže normalnom radu creva. Definitivno probiotici igraju važnu ulogu, ali i prebiotici su važni, oni pomažu postojećim mikroorganizmima u crevima da se bolje razvijaju. Zdrava creva su 70 odsto imuniteta, to je nešto što se zna odavno".
Govoreći o prebioticima, nutricionistkinja je istakla da ih ima u sledećim namirnicama: belom i crnom luku, praziluku, listu maslačka, šargarepi, čičoki...
"Sve to uzimajte u svežem stanju. Ako ne možete beli luk da jedete zbog mirisa, uzimajte ga celog, kao kapsulu", savetuje ona, dodajući na kraju da čak 90 odsto populacije ima problema sa varenjem!
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Srbija i Aleksa pregazili Dansku u Beogradu: Sad smo na Evropskom prvenstvu!
Primim 160€ penziju, a samo ugalj i drva koštaju 355: Težak život Ukrajinaca, mnogi uzeli rusko državljanstvo
Kakav debakl Hrvatske u košarci, i to od Bosne! Odlazak na Eurobasket će biti nemoguća misija