Zdravlje

PORUKA KRIZNOG ŠTABA - Đerlek: Sve vakcine će biti BESPLATNE! Za ove grupe vakcinacija je OBAVEZNA

Autor Maja Gašić

Poslednje informacije sa pres konferencije Kriznog štaba Republike Srbije.

Situacija sa korona virusom je poslednjih dana eskalirala u Srbiji, a kako bi se zaustavio porast novozaraženih i sprečio kolaps zdravstvenog sistema, Skupština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Ovaj zakon predstavlja pravni okvir za mere i procedure u kojem će se, po rečima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i sprečiti veće negativne posledice.

Na današnjoj pres konferenciji član medicinskog Kriznog štaba državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek izrazio je zabrinutost zbog trenutne epidemiološke situacije. Obraćanje je započeo najnovijim informacijama - 3.499 zaraženih među 14.116 testiranih uzoraka, 17 žrtava, a na respiratorima se trenutno nalazi 158 pacijenata.

"Od 942 zaražena zdravstvena radnika, 49 je hospitalizovano. Sa 1.599 novozaraženih pacijenata Beograd je na prvom mestu, pa slede Novi Sad, Niš, Kragujevac itd", kaže dr Đerlek. 

"Nalazimo se u ozbiljnoj situaciji, što se mera tiče, više treba da obratimo pažnju kako sprovoditi te mere, možemo ih donositi koliko god, bitno je da se sprovode. Danas je stupila izmena zakona i to će biti jedna u nizu od mera kojima ćemo kontrolisati epidemiološku situaciju. Ove izmene nemaju karakter kaznene politike, već da kontrolišemo njihovo sprovođenje. Da ih svi poštuju, bilo bi sasvim dovoljno da se odbranimo od korone", rekao je i zahvalio se ogromnom broju građana koji poštuju mere. 

Koje mere razmatra Krizni štab

"Imamo solidnu situaciju u odnosu na region i evropske zemlje. Nećemo se tešiti tim, ali treba istaći da stojimo dobro. Život u Srbiji ne može da stane, analizira se svaki segment. Razgovaralo se da se nađe način i model da se mere poštuju, one koje su donesene. Razmišljalo se da maske treba nositi i na otvorenom, posebno na pešačke zone koje su prepune, gde ima više ljudi nego na koncertima. Razmišlja se i o noćnim klubovima i izvorima zaraze, analiziraće struka sve i doneti najbolje mere i koje će biti od koristi za duplu borbu koju vodimo, a to je očuvanje i zdravlja i ekonomije. U narednih dan, dva će biti odlučeno", rekao je i zamolio mladu populaciju da bude sa svojim porodicama i ne bude na mestima gde su velike gužve u narednom periodu.

"Treći talas nadmašio prva dva, imamo veći broj pacijenata. Svih životnih kategorija imamo pacijente, od bebice u Mišoviću, preovladavaju teže kliničke slike, Među preminulika su stariji, od 20-40 su među obolelima."

O tome kada će početi imunizacija u Srbiji, dr Đerlek kaže:

"Ja bih preporučio svim građanima Srbije da se vakcinišu zato što naša država je vrlo ozbiljna u ovoj borbi i odabraćemo vakcinu tek posle pečata ili odobrenja naše Agencije. Verujemo i 'Fajzeru' i drugim ozbiljnim firmama, ali najviše verujemo našim stručnjacima i ubeđen sam da će Agencija za lekove odobriti bezbednu, a sve vakcine će biti besplatne, to je izuzetno važno da naglasim. Naravno da ćemo apelovati na sve građane da se što više vakcinišu, a država će omogućiti da svi zainteresovani, kada se završi obavezna vakcinacija vojske, policije, medicinskih radnika, to mogu da urade", odgovorio je Đerlek na pitanje novinarke portala MONDO.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.