Zdravlje

KON UŽIVO OTKRIO KADA SE OČEKUJE DA ĆE BITI BOLJE I LAKŠE: Beograd već pokazuje prve znake

Autor Maja Gašić

Dr Kon je rekao i da je veliki broj zaraženih među medicinskim osobljem.

Izvor: TV Prva

Dr Predrag Kon uključio se u uživo u emisiju na N1, gde je komentarisao današnju odluku Vlade koja se tiče prelaska na onlajn nastavu u cilju zaustavljanja širenja zaraze korona virusom.

Od juče je na snazi ograničenje rada ugostiteljskih objekata, a prvi rezultati ove mere trebalo bi da se vidi za 10-ak dana.

"U Beogradu postoji usporavanje, nema situacije da je iz dana u dan sve veći broj", kaže dr Kon ali upozorava da je situacija ozbiljna. "Brojke se nedelju dana održavaju na viskom nivou, praktično je katastrofala, od 2.000 novoinficiranih njih 300 je hospitalizovano.To je teška situacija. Povećavaće se broj umrlih, ali novozaraženih će da stagnira. Situacija je drugačija u Vojvodini i centralnoj Srbiji", kaže dr Kon.

Komentarišući situaciju u Evropi, dr Kon kaž da je svuda loše i da na osnovu drugih zemalja možemo da vidimo kakav će tok epidmija imati i u našoj zemlji.

"Imamo manje od 1 posto umrlih od broja zaraženih. Ne očekujem da ćemo doći do brojke od 10.000 umrlih, ali vemenom će se taj broj povećavati. Dovoljno je da gledamo Evropu, logično je očekivati da se i nama desi isto. Ovo nije nikakvo takmičenje, nekome se desi ranije povećanje broja umrlih, nekom kasnije."

A da li će naš zdravstveni sistem moći da izdrži toliki priliv novoobolelih, dr Kon kaže da je veliki broj zaraženih među medicinskim osobljem

"Nešto je od manje od 2.000, računajući i one koji su zaposleni u zdravstvu a nisu lekari. To je ogroman udarac za zdravstveni sistem. I pored iscrpljivanja lekara i sestara, situacija je jako prenapregnuta i vrlo teška. Mere će dati rezultate, par nedelja u svakom slučaju je potrebno. U decembru očekujemo da će biti lakše i bolje. Kapaciteti će se proširiti sa novom bolnicom, ali sam broj medicinskih radnika se neće povećati. Situacije je krajnje ozbiljna. Naš poziv deluje preteran, ali ponašanje nije takvo da obezbedi zaustavljanje virusa. U Beogradu ima pokazatelja", rekao je dr Kon.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.