dnevni presek

CRNI DAN U SRBIJI: Prešli smo cifru od 50 mrtvih, novozaraženih opet više od 7.000!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je do 15 časova 26. novembra zabeleženo još 7.606 novozaraženih, a nažalost, korona je odnela još 51 život.

Broj pacijenata na respiratorima je 243. Testirano je 21.569 uzoraka u poslednjih 24 časa. Hospitalizovano je 6.772 pacijenta.

Ovo su teme dana vezane za korona virus u Srbiji!

* Tiodorović ima dobru vest, ali i OZBILJNO upozorenje

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da imamo šanse da zaravnamo krivu početkom decembra.

"Ako zaista budemo svi zajedno sprovodili mere, i ozbiljno sa ponašali prema sebi i drugima, stvorićemo situaciju do 3. ili 4. decembra, da se može zaravniti kriva. Uvek je potrebno deset do 12 dana da bi se videli rezultati mera na delu. Računam na sve nas, u decembru ćemo moći da napravimo mali pad, uz moguće pikove niskog intenziteta, moguće je da dočekamo Novu godinu uz mirniju situaciju", rekao je on u Jutarnjem programu Prve.

Izvor: Prva

Na pojedinim planinama su rasprodati aranžmani za praznike, da li očekuje da turistički centri postanu nova žarišta? Na ovo pitanje imao je kratak i jasan odgovor!

"Svako ko hoće da ode na Kopaonik, Zlatibor, u neku od naših divnih banja, kao što bih i ja voleo da odem ali znam da to nije dobra ideja, mora da zna ovo - neka računa da moramo da mu rezervišemo i mesto u bolnici", rekao je on.

* Đerlek: Testiraćemo i 30.000 dnevno, Beograd više nije najkritičniji

Državni sekretar pri Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da će broj novozaraženih prelaziti 8.000. On je gostujući na Pinku rekao da će uzlazna putanja virusa trajati još sedam do deset dana.

"Verovatno ćemo dostići čak i 8.000 novozaraženih dnevno, broj umrlih može biti i do 50 što zaista zabrinjava", kaže Đerlek.

Izvor: Pink TV/Screenshot

Prema njegovim rečima, u Beogradu više nije 50 odsto od broja obelelih, već nekih 30 odsto i desilo se prelivanje.

"Sada imamo veća žarišta u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu, Novom Pazaru... stanje je vrlo zabrinjavajuće u celoj zemlji. Nadljudskim naporima se trudimo da svakom pacijentu nađemo mesto za lečenje", istakao je Đerlek i dodao da se povećava broj testiranih osoba i da će ići na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji pacijenti koji nemaju nikakve simptome.

* Direktorka Batuta: Teška noć je za nama

Bolnički kapaciteti su puni, medicinski radnici na udaru zaraze, a poštovanje mera je jedini način da sprečimo dalje širenje virusa, rekla je na RTS-u direktorka Batuta.

Izvor: RTS

"Veoma teška noć je za nama, podaci koje smo juče registrovali, gde je utvrđen veliki broj pozitivnih, imali smo i tokom noći veliki broj pregleda. Kovid ambulante su pune, istovremeno se pune i bolnice. Veći broj potvrđenih slučajeva zahteva bolničku pomoć. Osim redovnih bolnica, angažovane su i kovid jedinice i privremene bolnice. Nepovoljno je to što bolnički pacijenti zahtevaju i kiseoničku terapiju, to otežava i rad i situaciju, nije potreban samo krevet već i aktivno učešće medicinskog kadra. Veliki je problem i zaraza među zdravstvenim radnicima, teško je, apelujemo na primenu zaštitnih mera, to svako od nas može da učini", rekla je prim. dr Verica Jovanović, direktorka Batuta i članica Kriznog štaba.

* Zašto je teško naći lek za koronu?

Vakcina nam je jedini spas, tvrdi Ana Gligić, virusolog u penziji koja se svojevremeno borila protiv epidemije variole vere.

Izvor: RTS

"Problem su mutacije koje su prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus, suprotno od onoga što smo očekivali", ističe čuvena doktorka Ana Gligić.

* Alergija ili korona? Evo kako da znate

Ana Nikolić iz Udruženja za alergije rekla je u Jutarnjem programu Prve da ljudi sa alergijama imaju mnoge probleme u Srbiji, i da je strah od korone samo jedan od njih.

Povećan je broj alergija, vezanih za boravak kod kuće, a simptomi mogu biti slični korona virusu.

Izvor: Prva

Mnogi osete simptome kao što su kašalj ili zapušen nos, pa nisu sigurni da li imaju koronu ili upalu sinusa, a mnogo je pitanja i o tome kako zaista izgledaju simptomi preležane korone. Nikolićeva je objasnila da je jedan simptom ključan u prepoznavanju razlike.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi