Treba li da brinete

OSTAJETE BEZ DAHA DOK SE PENJETE UZ STEPENICE: Nije korona, nešto drugo je razlog tome

Autor Nataša Petrović

Nije čak ni stvar toga da nemate dovoljno kondicije...

S obzirom na to da se nedostatak daha navodi kao jedan od simptoma korona virusa, ljudi su, potpuno razumljivo, uplašeni čim se desi da u trenutku nemaju dovoljno vazduha.

Recimo, penju se uz stepenice u zgradi i zadišu se, ponestaje im vazduha, prva misao je korona. Ipak, u ovoj situaciji nedostatak vazduha ne treba da vas brine jer se dešava svima, čak i onima koji su fizički dosta spremni.

Stvar je u tome da ukoliko prionete na bilo kakvu fizičku aktivnost, pa čak i penjanje uz stepenice, bez prethodnog zagrevanja, zadihaćete se – manje ili više, to već zavisi od kondicije.

Zagrevanje aktivira mišiće, povećava se protok krvi i kiseonika, pa smo zato nakon zagrevanja pripremljeniji za fizičke aktivnosti.

U suprotnom, kada bez zagrevanja započnemo neku fizičku aktivnost, telo odjednom počinje ubrzanije da radi, u nameri da dovede više kiseonika do mišića. Tada se puls ubrzava naglo i zato ostajemo bez daha.

Dakle, nema potrebe da se uplašite kada se malo zadišete i umorite penjući se uz stepenice, ali ukoliko inače imate problem sa gubitkom daha, onda svakako treba da odete kod lekara.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi