Zdravlje

FAJZEROVA VAKCINA DOBIJA "ZELENO SVETLO" U SAD: U Americi vakcinisanje od sledeće nedelje?!

Autor Tamara Sekulović

Prioritet ima medicinsko osoblje i ljudi koji borave u staračkim domovima.

Fajzerova vakcina protiv korona virusa danas je zvanično naišla na odobrenje u Americi kada je izabrana grupa stručnih lica preporučila da Uprava za hranu i lekove odobri vakcinu, piše Njujork Tajms.

Agencija će to verovatno učiniti za nekoliko dana, dajući zdravstvenim radnicima i korisnicima staračkih domova prioritet da budu prvi koji će primiti injekcije od početka sledeće nedelje.

To nadležno telo, sastavljeno od nezavisnih naučnika, infektologa i statističara, izglasalo je sa 17 glasova "za", četiri "protiv" i jednim uzdržanim da se hitno odobri autorizacija Fajzerove vakcine za starije od 16 godina. Iako američka Uprava za hranu i lekove nije obavezna da sledi savete ovog tela, ona to obično čini.

Uz ovaj formalni "blagoslov", Amerika bi konačno mogla da uspori širenje virusa dok se broj zaraženih i preminulih povećava i dostiže rekordnu cifru od 3.000 dnevnih smrti, što je bio slučaj u sredu.

"Očekuje se da nadležna uprava u subotu potvrdi korišćenje ove vakcine, iako su upozorili da pravni ili birokratski zahtevi mogu da odlože proglašenje vakcine do nedelje", piše "Njujork tajms".

Prva isporuka od 6,4 miliona doza napustiće skladište u roku od 24 časa nakon što je uprava odobri.

"Polovina tih doza biće poslata širom zemlje, a druga polovina će biti sačuvana za primarne korisnike, da bi dobili svoju drugu dozu dve ili tri nedelje kasnije", navedeno je u tekstu.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi