Zdravlje

KROMPIR JE GLAVNI SASTOJAK U RUSKOJ NARODNOJ MEDICINI: Ne bez razloga, pogledajte šta sve leči i kako!

Autor Nataša Petrović

Ako se koristi na pravi način, krompir može da pomogne kod probavnih tegoba, glavobolje, kožnih problema...

Krompir je definitivno jedna od namirnica koje se najviše koriste u Srbiji, ali ono što mnogi ne znaju je da ovo povrće ima i mnoga lekovita svojstva.

Na primer, ruski narodni recepti preporučuju ljudima starijim od 40 godina da svakog jutra izrendaju jedan sirovi krompir i pojedu ga na prazan stomak jer se na taj način navodno štite od ateroskleroze.

Verovali ili ne, Rusi su krompir koristili i da naprave čepiće za anus, kojima su lečili hemoroide.

Sirov sok, kao i vruća voda u kojoj je kuvan krompir koristili su se kao oblog za bolne delove tela kod gihta i reume.

Prema ruskoj narodnoj medicini, krompir može da pomogne i kod povišenog krvnog pritiska. Potrebno je da napravite napitak tako što ćete skuvati četiri-pet krompira u 600 mililitara vode, a zatim tu rashlađenu i proceđenu vodu piti svakog dana po šolju ili dve.

Sok sirovog krompira takođe ima dobra dejstva na organizam, a Rusi ga koriste za lečenje probavnih tegoba. Takođe, ovaj sok ima u ruskoj medicini i spoljašnju upotrebu – kao oblog se koristi za ublažavanje kožnih infekcija, kod dermatitisa, rana...

Izrendan krompir pomešan sa malo maslinovog ulja može da pomogne da opekotine brže zarazstu, a ta mešavina dobra je i za negu grube kože.

Rusi ne bacaju ni koru krompira jer čak i ona ima lekovita dejstva – stavlja se na slepoočnice kako bi se ublažila glavobolja ili migrena.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi