Zdravlje

PROBLEM KOJI ĆETE PRIMETITI NA KOŽI PODIŽE RIZIK OD INFARKTA: Dr Radak objasnila i ko je najugroženija grupa ljudi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Šta je "starost" kardiovaskularnog sistema i kako utiče na zdravlje?

Izvor: YouTube/SvetZdravlja

Internista-angiolog dr Sandra Radak iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" rekla je da vaskularna starost može biti u neskladu sa našim godinama i objasnila šta uraditi kada je tako.

"Arterije su krvni sudovi koji dovode krv s kiseonikom i hranom do svakog organa u našem telu. Zato koncept vaskularne starosti zauzima sve važniju ulogu u istraživanjima, jer zdrav unutrašnji sloj zida arterija znači vaskularno zdravlje organizma", rekla je ona.

"Uočeno je da se prisustvo i ozbiljnost aterosklerotičnih promena značajno razlikuje između osoba istog uzrasta, a može značajno uticati na verovatnoću nastanka i ishod mnogih oboljenja ili intervencija. Ako lekar zna vaskularnu starost, imaće jasniju sliku o stanju vašeg kardiovaskularnog sistema", objasnila je ona.

Ako je vaša prava starost 45 godina, a vaskularna 55, to znači da imate krvne sudove kao zdrava osoba od 55 godina.

I vitalnost kože i drugih organa odgovaraće vašoj vaskularnoj starosti, a rizik od kardiovaskularnih bolesti, infarkta, šloga ili gangrene, biće veći nego kod zdravih vršnjaka.

"Nažalost, često primećujemo veliku razliku između hronološke i biološke starosti pacijenta. Recimo, pušači očigledno izgledaju starije od svojih godina, to se vidi po koži, jetri, plućima i krvnim sudovima", navodi dr Radak.

Zadebljanje zida karotidne arterije, takozvani intimomedijalni kompleks ili IMK, meri se savremenim ultrazvučnim aparatima.

"IMK je rani biomarker vaskularne starosti, ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Prosečna debljina je od 0,5 do 1,5 mm. Istraživanja su pokazala da za svako povećanje IMK za 0,1mm, rizik od nastanka infarkta raste za 11 odsto. Zadebljanje se povećava s godinama za otprilike toliko, a naglašeno je kod pušača, pacijenata sa povišenim masnoćama u krvi, hipertenzijom, dijabetesom", rekla je dr Radak.

Uz lekove i promenu životnog stila, možemo da usporimo progresiju bolesti, a nekada i da je zaustavimo. Ako postoje značajna suženja, pacijenta šaljemo vaskularnom hirurgu koji problem rešava operacijom ili stavljanjem stenta. Uspostavljanjem normalnog protoka krvi ka mozgu sprečavaju se šlog, demencija i otklanjaju druge tegobe", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Blic žena)

Tagovi