Zdravlje

KORONA PROĐE, ALI OPASNOST OSTAJE: Dr Vukićević upozorila na jednu od najopasnijih komplikacija, javlja se tek kasnije!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Doktorka Vukićević o komplikaciji korona virusa koja se može pojaviti tek nedeljama kasnije i imati katastrofalne posledice!

Izvor: YouTube/TVStudioB

Moždani udar često napada, a života košta oko 30 odsto pacijenata koji ga dobiju. U kombinaciji sa korona virusom, umreće praktično svaki drugi pacijent koji ima i težak šlog, i kovid 19, upozorava neurolog dr Marjana Vukićević, v.d. direktora bolnice "Sveti Sava".

"Klinička slika je teža kod pacijenata koji imaju kovid, pa i invaliditet. To je najčešće vezanost za krevet, oduzetost jedne polovine tela, pa i nemogućnost govora. Nažalost, ovo su nepovratni procesi", rekla je ona.

Najmlađi pacijent u bolnici trenutno ima 37 godina, ali dr Vukićević podvlači da je neophodno utvrditi zbog čega je tačno dobio moždani udar, jer postoji niz faktora koji povećavaju rizik.

"To su srčani problemi, aritmija, atrijalna fibrilacija, povišen pritisak koji imaju svi naši pacijenti. Ima dosta i pušača i neretko imaju i šećernu bolest", rekla je ona.

Tek će biti utvrđeno da li korona virus ima hronični uticaj na nastanak moždanog udara, ali dr Vukićević kaže da se smatra da su tri nedelje nakon kovida presudne.

"Korona samo 'pospešuje' postojeća oštećenja, pa postoje i postkovid stanja, odnosno moždani udari nakon preležane korone", rekla je ona.

Pročitajte i koji su tihi simptomi šloga koji prođu sami od sebe, a dok se setite da odete lekaru, može već biti kasno!

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Kurir)