Zdravlje

KRISTINA IMA NEOBIČNU BOLEST: Ako pojede komadić čokolade ili uđe u kadu, dogodiće se nešto sasvim neočekivano!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

"Naučila sam da živim s tim ali tokom praznika mi je najteže"!

Izvor: Instagram/christinedonaghy

Za mnoge od nas, praznici su trenutak kada se prepustimo odmaranju s porodicom, i prazničnoj trpezi koja je prepuna đakonija i slatkiša!

Ali za Kristinu, samo jedan komadić čokolade može da izazove sasvim neočekivani efekat.

Kristina boluje od narkolepsije, bolesti koja podrazumeva da telo greškom "napada" ćelije koje proizvode hipokretin, hemikaliju "odgovornu" za budno stanje.

Ako Kristina pojede komad čokolade, zaspaće čvrstim snom!

Simptomi ove bolesti pogoršavaju se ako osoba koja boluje oseti veliku promenu u svakodnevnim navikama, pa su praznici naročito teški, ne samo zbog hrane već i zbog uzbuđenja i drugačijeg rasporeda obaveza.

"Pokušavam da držim neki privid rasporeda, ali zbog praznične hrane, često me porodice zatekne kako spavam. Jednom mi se dogodilo da sam izgubila tri sata dana samo zato što sam pojela čokoladnu bombonu", rekla je Kristina Donahi za "Metro".

Njeno stanje je dijagnostikovano kada je krenula na fakultet, a pre toga "nervirala je sve oko sebe".

"Majka nije mogla da me probudi za školu, a na časovima bih zaspala. Tek je neurolog uspeo sa sigurnošću da utvrdi da je u pitanju narkolepsija", rekla je ona.

Pored narkolepsije, za koju nema leka, Kristina ima i prateći problem katapleksiju, odnosno nagli gubitak tonusa mišića usled emotivnog stresa.

"Moram da pazim i šta jedem jer bilo šta što sadrži mnogo šećera može da izazove napad. Ne smem ni da se kupam u kadi, sedeći, jer taj položaj i toplota takođe izazivaju napad spavanja", rekla je ona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi