Zdravlje

DR ZDRAVKOVIĆ UPOZORILA KOVID PACIJENTE: Često nas ovo pitaju za aspirin, ko ne sme da ga uzima i kada!

Autor Nataša Petrović

Doktorka Marija Zdravković objasnila ko ne sme i u kom slučaju da uzima aspirin!

Izvor: Printscreen/RTS

Fraksiparin je lek o kojem se u vreme pandemije korona virusa dosta govori jer se koristi za sprečavanje nastanka tromboza. Šta da rade ljudi koji ga piju, a ne nađu ga u apotekama?

"Fraksiparin je zaštićeno ime koje pripada grupi lekova koji se zovu niskomolekularni heparini, koji služe za prevenciju nastanka tromboza. To nij jedini preparat koji se koristi, postoje još najmanje dva preparata koja se daju pacijentima ne u istim, nego u ekvivalentnim dozama. Pacijenti kojima se daje fraksiparin, ako ne mogu da nađu taj preparat mogu da se konsultuju sa lekarom ili farmaceutom o davanju neke paralele, odnosno nekog drugog sličnog leka jer je aktivni pricnip dejstva leka isti kod svih niskomolekularnih heparina, ali nije ista doza", rekla je dr Marija Zdravković na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Dr Zdravković iznela je i jedno važno upozorenje koje se tiče leka aspirin:

"Ono što bih rekla, često nas pitaju pacijenti, ovi niskomolekularni heparini ne smeju se samoinicijativno od strane pacijenata menjati aspirinom, to nije isto".

Ona je dodala da u KBC Bežanijska kosa imaju tri vrste ovih lekova, a "u svakoj apoteci koliko mi je poznato postoji barem po jedna vrsta. Mislim da u ovom trenutku ne postoji nedostatak niskomolekularnih heparina na tržištu".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.