Dnevni presek

PREMINULO JOŠ 39 OSOBA, POVEĆAN BROJ NOVOZARAŽENIH: Korona i dalje hara Srbijom!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.882 novozaraženih među 13.512 testiranih, a nažalost preminulo je još  39 osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 234 osoba, a u bolnicama širom Srbije nalaze se 6.504 kovid pacijenta. 

Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka epidemije u našoj zemlji je 352.120, a ukupan broj preminulih je 3.444.

Do 6. januara u 15 časova testirana su 2.358.102 uzorka.

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Počela vakcinacija ruskom vakcinom, stiže još 2 miliona doza

U Srbiji je počela vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik V, a prvi su primili vakcinu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Dobra vest je i da nam uskoro stiže još 2 miliona doza ruske vakcine, a tu informaciju je potvrdila i srpska vlada. 

"Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije dogovorili su se o isporuci 2 miliona doza vakcine protiv virusa korona Sputnjik V", objavljeno je na zvaničnom Twitter nalogu vakcine.

* Napravljen algoritam koji predviđa težinu oboljenja kovid-19

Sjajna vest iz sveta! Međunarodni stručnjaci napravili su algoritam koji predviđa težinu infekcije kovidom-19, a očekuje se da će krajem meseca biti u upotrebi u bolnicama.

"Ono što je dobro u vezi ovog našeg istraživanja jeste što vam daje indikacije svaki put kada uradite analize krvi jer možete da vidite šta vas čeka. Neki od parametara su novi, tako da kompanije moraju da ugrade algoritam u mašine za analizu krvi koje već imaju, tako da one budu u stanju da nam momentalno daju podatke i znaće se da li se može očekivati teža bolest ili ne", pojasnio je prof. Andre van der Ven iz Redbaund Univerzitetskog medicinskog centra u Holandiji.

* Razbijene teorije zavere o vakcinama

Srpski naučnik u 5 tačaka vrlo detaljno objasnio sve o vakcinama protiv korone i tako razbio brojne teorije zavere. On se dotakao priča o farmakomafiji, nusefektima vakcina, riziku i stvarnoj prednosti imunizacije protiv kovida-19.

* Evropska agencija odobrila još jednu vakcinu

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je danas vakcinu protiv kovida-19 kompanije Moderna u vreme kada države ubrzavaju imunizaciju stanovništva. Prethodno je odobrenje dobila vakcina kompanija Fajzer/Biontek. 

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi