Zdravlje

BOLEST KOJA U 80 ODSTO SLUČAJEVA NEMA SIMPTOME, A MOŽE DA UBIJE: Šta je virus od kojeg je preminula Mira Furlan

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Virus Zapadnog Nila prisutan je tek dve decenije, a od njega je navodno preminula poznata jugoslovenska glumica.

Izvor: YouTube/Screenshot/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Slavna glumica Mira Furlan napustila nas je u 66. godini i za sobom ostavila mnoge divne uloge. Njena životna priča ostaviće vas bez daha, a njena smrt je, prenose mediji, posledica bizarnih okolnosti.

Hrvatski mediji preneli su da je virus Zapadnog Nila bio uzročnik teške bolesti od koje je preminula. U pitanju je virus koji je prisutan tek dve decenije, i uglavnom prolazi bez simptoma. Prenose ga komarci ali u malom broju slučajeva može dovesti do veoma teške kliničke slike, pa čak i smrti.

Bolest Zapadnog Nila uzrokuje virus Zapadnog Nila (VZN), koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa. Virus se prenosi na ljude, kopitare i druge sisare ubodom zaraženog komarca, ali se ne prenosi s čoveka na čoveka. Komarci roda "culex" su najčešći prenosioci, ali nije nemoguće da i drugi rodovi komaraca prenosu ovaj virus.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i nakon laboratorijskih analiza seruma ili cerebrospinalne tečnosti kojima se potvrđuje prisustvo IgM antitela na virus Zapadnog Nila.

Rizik zavisi od prisutnosti bolesti na određenom području, kao i od osetljivosti imunog sistema osobe koja se zarazi.

Virus je najprisutniji u letnjim i jesenjim mesecima, a infekcija u između 70 i 80 odsto slučajeva prolazi bez ikakvih simptoma.

U oko 20 odsto slučajeva se bolest manifestuje simptomima koji liče na grip, kao što su temperatura, glavobolja, slabost ili bol u mišićima i zglobovima.

U oko jedan posto obolelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti centralnog nervnog sistema, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždane kore ili mozga). Pod povećanim su rizikom od obolevanja starije osobe koje već imaju hroničnu bolest, kao što su dijabetes, visok pritisak, problemi s bubrezima ili osobe kojima je imuni sistem kompromitovan.

Najteži simptomi pojavljuju se kada bolest pređe barijeru mozak-krv i onda dolazi do ukočenosti, stupora, letargije, dezorijentisanosti, tremora, konvulzija, pa čak i padanja u komu.

Ako se razvije teška klinička slika, encefalitis ili meningitis, u pojedinim slučajevima može biti neophodna intenzivna nega koja može uključivati i hospitalizaciju, intravenoznu nadoknadu tečnosti, asisteniciju pri disanju (priključivanje pacijenta na respirator), prevenciju drugih mogućih infekcija kakve su recimo upala pluća ili infekcije urinarnog trakta.

Oboleli se leče simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posledica. Da bi se smanjio rizik od infekcije VZN-om, važno je sprovoditi mere suzbijanja komaraca i njihovih legla, ali i lična zaštita. Potrebno je zaštititi prozore mrežama, upotrebljavati sredstva koja "odbijaju" komarce, i u područjima gde ih ima mnogo nositi svetlu odeću dugih rukava i nogavica. Komarce "tera" i hladno vreme zbog čega se u toplim mesecima savetuje boravak u klimatizovanim prostorijama.

Virus je prvi put otkriven u Americi pre svega dve decenije, 1999. godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.