Zdravlje

UOČI DOLASKA BRITANSKOG SOJA U SRBIJU, OVO SU NAJNOVIJE KORONA BROJKE: 18 osoba umrlo, zaraženo manje od 1.400

Autor Maja Gašić

Dnevni presek korona virusa u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 1.318 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je još 18 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 178.

U poslednja 24 sata testirano je 7.549 osoba.

Hospitalizovano je 4.693, a od početka epidemije ukupno je preminulo 3.886.

Presek po gradovima

Epidemiološka situacija u Srbiji po gradovima je sledeća: Beograd 415, Niš 72, Kragujevac 66, Kruševac 47, Užice 35, Vranje 31, Valjevo  30, Kraljevo 27, Novi Sad 27, Šabac 23 i Novi Pazar 22. Ostala naseljena mesta imaju manje od 20 potvrđenih slučajeva.

NOVO O KORONI U SRBIJI I SVETU

* Britanski soj stigao u Srbiju

Danas je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je novi soj korone, koji je nastao u Velikoj Britaniji, nažalost stigao u Srbiju. Kako je predsednik objasnio, virus je u zemlju donela jedna putnica iz Londona.

* Mutacija korone je opasnija?

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš ističe da je to što se britanski soj korona virusa pojavio i u Srbiji ozbiljno i dramatično upozorenje za sve građane Srbije da treba da se pridržavaju svih protivepidemijskih mera.

"Jedina dobra stvar je da je, sva je prilika, da imunitet nastao vakcinacijom štiti efikasno i od ovog soja virusa. Svakako treba biti jako obazriv u svetlu zvanične informacije da se Kent soj pojavio i u našoj zemlji", kaže prof. Janković.

* Korona u Srbiju ušla iz 6 različitih zemalja

Istraživači uglednog Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, dr Dejan Vidanović, "omiljeni srpski veterinar" dr Milanko Šekler i direktor dr Mišo Kolarević su poređenjem gena utvrdili da se srpski virusi, prema jednoj od međunarodnih klasifikacija, mogu svrstati u šest takozvanih grupa ili klada - 20A, 20B, 20C i 20D, 20A.EU2 i 20E.EU1. To znači da je virus došao u Srbiju iz različitih zemalja, pre svega iz Švajcarske, Italije, Nemačke, Danske, Austrije i SAD.

* Dr Tiodorović o novom soju

Branislav Tiodorović je rekao da naučni radovi ne govore o velikom povećanju smrtnosti od novih sojeva korone, ali govore o povećanoj zaraznosti i o tome bi trebalo voditi računa. Dodaje da je situacija u Srbiji sada povoljnija, ali da to ne bi trebalo mnogo isticati, jer se mere moraju zadržati. Smatra da je pogrešno reći da će vakcinacija preko noći rešiti problem, već će to morati da potraje i biće potrebno još mnogo vremena da se sprovede do kraja.

* Stižu nove vakcine

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva objasnio je kakva je trenutna situacija u Srbiji sa zalihama vakcina.

"Imamo drugu dozu Sputnjika V sačuvanu za one koji su primili prvu. A novu turu ruskih vakcina očekujemo narednih dana. Sa 'Fajzerom' imamo stabilno snabdevanje, oko 19.000 doza nedeljno", zaključio je Pavle Zelić.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.