Dnevni presek

PONOVO PORASTAO BROJ ZARAŽENIH: U Srbiji preminulo još 19 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije vesti o korona virusu!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 1.523 novozaraženih korona virusom od 8.779 testiranih, a nažalost preminulo je još 19 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 176 pacijenata, a u bolnicama se leči 4.512 kovid pacijenata. 

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 385.126, a do sada je preminulo 3.905 osoba. 

Do 25. januara u 15 časova testirano je 2.553.276 uzoraka. 

PRESEK PO GRADOVIMA

Kada je reč o broju novozaraženih po gradovima, i dalje prednjači Beograd sa 359 novih registrovanih slučajeva.

Dalje na listi su: Novi Sad 98, Niš 75, Kraljevo 37, Vranje 37, Užice 36, Kragujevac 36, Šabac 36, Bajina Bašta 33, Valjevo 28, Jagodina 26, Despotovac 22, Pančevo 20.

U ostalim gradovima je registrovano po manje od 20 novih slučajeva korone.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Novi soj korone stigao u Srbiju još 31. decembra

 "Mi smo sve vreme, mesec i po do dva, upućeni u postojanje novog virusa, ima ga i u Brazilu i Južnoj Africi. Znamo i da se raširio na šezdesetak zemalja, u Evropi je prilično prisutan. U toku smo sa tim kako se prenosi, da je zarazniji, a da postoji i stepen smrtnosti koji j epovećan u odnosu na već prisutni virus. Međutim, kada se sve te studije pogledaju, možemo videti da su to karakteristike aktuelnog virusa koji hara svetom već godinu dana, samo je u pitanju jedna 'tačkasta malformacija' koja daje novu dimenziju, što bi rekli mikrobiolozi", rekao je na TV Prva epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

On je dodao i da je prvi slučaj novog soja uzorkovan još 31. decembra, što je, kako kaže, jako važan za podatak za epidemiologe. 

* Ako se vakciniše trećina Srba, neće biti novog talasa

Sa svakim vakcinisanim smo dalje od novog talasa. Ako vakcinišemo 30 odsto populacije i više, nećemo imati novi talas. Odziv na imunizaciju je vrlo dobar i krenuli smo u pravom trenutku. Mislim da nećemo imati više ovakav talas kao ovaj treći, ali to će zavisiti od nivoa kolektivnog imuniteta, koji ćemo postići vakcinacijom - to je jutros izjavio epidemiolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dr Vladimir Petrović.

* Nove mere na granicama EU

Evropska komsija je u situaciji širenja novih sojeva koronavirusa i velikog broja novih infekcija pozvala da se izbegavaju i "snažno obeshrabre" sva putovanja koja nisu neophodna.

"Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata", rekla je komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, moraju primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, u kojime je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi