Dnevni presek

BLAGO SMANJEN BROJ NOVOZARAŽENIH U SRBIJI: Preminula još 21 osoba!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovana još 1.592 nova slučaja korona virusa od 10.637 testiranih, a nažalost preminula je još 21 osoba. 

Na respiratorima se trenutno nalaze 162 pacijenta, a u bolnicama se leči 4.206 kovid pozitivnih pacijenata. 

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji sada iznosi 390.637, a broj preminulih je 3.965.

Do 28. januara u 15h časova testirana su ukupno 2.588.844 uzorka. 

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA

Kao i do sada, u Beogradu je opet registrovan najveći broj novozaraženih – 453, dok je drugi na listi Novi Sad sa 80 novozaraženih, a treći je Kragujevac sa 54 nova slučaja.

Ovako izgleda ostatak liste:

Niš 53

Kruševac 47

Užice 43

Kraljevo 34

Valjevo 33

Vranje 30

Šabac 29

Jagodina 23

Prijepolje 21

Trstenik 20

Vrnjačka Banja 20

U ostalim gradovima zabeleženo je po manje od 20 novozaraženih.

Ovo su teme dana o korona virusu!

* Otkriven novi soj korone

Evropom se širi još jedna mutacija korona virusa, koja je otkrivena u Danskoj.

Ovaj soj o kojem se pričalo još u decembru prošle godine i koji je potekao iz Danske, sada se raširio u Nemačkoj, a prema prvim informacijama, brže se prenosi jer lakše zaobilazi odbrambeni sistem organizma. 

* Uskoro istina o poreklu korone

Tim naučnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) napustio je danas hotel nakon dvonedeljnog karantina u kineskom gradu Vuhanu i započeo svoju terensku istragu o poreklu pandemije KOVID 19.

Oni će sada započeti istragu o poreklu epidemije KOVID -19 u Vuhanu krajem 2019. godine, za koju vlada veliko interesovanje, a holandski virolog i član tima Marion Kopmans rekla je da su oni svesni očekivanja koje svetska javnost ima za njihovo istraživanje.

* Smeju li oboleli od raka da prime vakcinu protiv korone

Profesorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe za RTS da onkološki pacijenti koji su na zračenju treba da se posavetuju sa svojim izabranim lekarima o vakcini protiv kovida.

Ona je istakla da svi onkološki pacijenti koji su pobedili bilo koju malignu bolest ili su sada u mirnoj fazi mogu slobodno da prime bilo koju vakcinu protiv kovida.

* Šta (ne) smete da radite pre i posle vakcinacije protiv kovida

Dr Milanko Šekler objasnio je šta ne bi trebalo da radite nakon vakcinacije protiv korona virusa.

"Svako treba se ponaša onako kako se uobičajeno ponaša, da ne proizvodi neke stresove koje nije imao do tada", dodaje i da ako je neko ranije trenirao, može da nastavi, ali i da ne mora sada da počne da se bavi sportom.

Doktor je odgovorio i na pitanje da li je istina da pre vakcinacije ne treba jesti jaja, što se često može čuti ovih dana. Takođe, pojasnio je i sve o konzumaciji alkohola.

"Nekada se se vakcine proizvodile na pilećim embrionima, tj. na piletu koje je staro 8-10 dana i nalazi se u jajetu. Te vakcine su u svom sastavu imale jaja i ljudi koji su na njih alergični nisu smeli da ih primaju. To je stara metoda i to ne važi za ove vakcine. A što se tiče alkohola - kao i do sada. Umerena konzumacija, ne može da se kaže da je zabranjeno, ali i ne treba dve nedelje da ne izlazite iz kafane".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi