Različiti čajevi u prodavnicama mogu da se nađu po drastično različitim cenama – recimo, neki u filter vrećicama koštaju po 40-50 dinara, drugi, takođe u filter vrećicama koštaju po 200-300 i više, a treću cenu imaju čajevi cele biljke.
Generalno, što je biljka od koje se pravi čaj bliža svom originalnom izgledu, to je čaj skuplji.
Objašnjavajući razliku, osnivač kompanije Art of Tea, Stiv Švarc, poredi ih sa kesicom čipsa.
"Zamislite pakovanje čipsa – na vrhu kese su celi komadi koji su 'savršeni, prelepi i jednaki', u sredini pomalo izlomljeni, a na dnu izmrvljeni, praktično prašina. Kako se u fabrikama proizvode čajevi od celog lista ili cveta biljke, prašina leti u vazduhu, pada na zemlju i to se skuplja u velike gomile. I uglavnom to završi u filter vrećicama", kaže Švarc.
S druge strane, kada cvet ili list biljke ostanu celi, oni zadržavaju esencijalna ulja, aminokiseline, katehine i flavonoide.
"Sve dobre stvari ostaju u listovima", kaže Švarc.
On savetuje da, ukoliko kupujete čajeve u filter vrećicama, potražite gde je čaj upakovan u vrećice dobijen mlevenjem biljke, a ne od sakupljene "prašine".
Naravno, sve to ne znači da je ispijanje čajeva iz filter vrećica štetno, daleko od toga, ali veći efekat na zdravlje imaju čajevi od prirodno osušenih biljaka čiji je izgled približniji originalnom.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.