Dnevni presek

NOVI PORAST KORONA BROJKI: Više od 4.000 zaraženih, 17 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 4.071 novozaraženi od 15.774 testiranih uzoraka, a nažalost, preminulo je još 17 osoba

Na respiratorima se trenutno nalazi 166 pacijenata. 

U našoj zemlji je od početka epidemije registrovano 478.878 zaraženih virusom korona, a broj preminulih je 4.525.

Ukupno su testirana 3.018.254 uzorka.

Korona presek po gradovima

Skoro trećina novozaraženih je iz Beograda - 1.302, Niš je drugi po broju novoobolelih sa 243 nova slučaja, a slede Novi Sad sa 187, Kragujevac sa 161, Kraljevo sa 132 i Vranje sa 93.

Slede Kruševac sa 82, Pančevo sa 72, Paraćin sa 59, Subotica sa 56 i Aleksinac sa 53.

Manje od 50 novozaraženih registrovano je u Aranđelovcu - 47, Novom Pazaru - 46, Bačkoj Palanci - 43, Užicu - 42 i Ćupriji - 41.

U Čačku je potvrđeno 39 novih slučajeva, u Jagodini i Smederevskoj Palanci po 38, Boru 36, Zrenjaninu 34, Staroj Pazovi 31 i Trsteniku 30.

Ovo su vesti dana o virusu korona!

* Očekuju se nove mere Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 15 časova, a na njoj će se razmatrati donošenje novih mera

Članovi Kriznog štaba će nakon još jedne teške nedelje razmatrati dodatno pooštravanja mera, a medicinski deo i dalje insistira na potpunom zatvaranju.

* Dramatična situacija u Ćupriji i Nišu

"U Ćupriji je 97 pacijenata na lečenju, pet pacijenata je na intenzivnoj nezi, ostali su na odeljenjima. U poslednje dve nedelje došlo je do velikog skoka inficiranih. Imali smo pre dve nedelje 40 pacijenata na lečenju, sada 97, i broj pregleda se povećao. Više nema pravila, imamo i mlade ljude od 40-ak godina", izjavio je jutros za RTS direktor bolnice u Ćupriji, dr Slobodan Gajić.

O epidemiološkoj situaciji u Nišu govorio je direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan, koji je napomenuo da je juče u Nišu potvrđen kod 292 osobe što je najviše od izbijanja epidemije, a među obolelim su i čitave porodice.

Prema njegovim rečima broj pacijenata u kovid ambulantama te zdravstvene ustanove naglo je krenuo da raste 22. februara i ovih dana dnevno se pregleda oko 1.600 pacijenata.

* Novi plan kovid bolnica za vikend

Danas je održan sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlje, a nakon sastanka je saopšteno da je napravljen plan samo za vikend

"Danas smo se dogovorili da se pacijenti upućuju, pre svega, u kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu. Računamo i na KBC 'Zemun' i 'Mišović', kao i na Infektivnu, koja radi 24 sata i nadamo se da nećemo morati opet u kovid sistem da vraćamo 'Zvezdaru' i 'Bežanijsku kosu', jer moramo voditi računa i o pacijentima koji nemaju kovid-19", rekla je dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike.

* Otkriven i hrvatski soj virusa?

U komšijskoj zemlji analizom virusa uočene promene. 

"Otkrili smo dve promene u 'potpisu' virusa, koje ne postoje u bazi podataka iz celog sveta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dve nepoznate izmene na vrhu proteina, koje još nigde u svetu nisu opisane. Možda je reč o novoj, hrvatskoj varijanti virusa, ili nečem drugom", saopštila je dr. sc. Olivera Vugreka, direktorka Laboratorije za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi