Zdravlje

KAKO ODABRATI PRAVI LEK ZA KAŠALJ, A DA NE POGORŠATE STANJE? Većina ne može da odredi kada je suv, a kada produktivan

Autor Maja Gašić

Da li se i vi zbunite u apoteci kada vas pitaju da li je kašalj suv ili produktivan, jer vam se čini da je i jedno i drugo?

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Kada u apoteci tražite lek za kašalj, prvo što će vas farmaceut upitati jeste da li je kašalj suv ili produktivan. I obično niste sigurni šta da kažete - čini vam se da je i jedno i drugo...

Kako da znate koju vrstu kašlja imate?

Lekari opšte prakse kažu da je ovo pitanje jedno od najvažnijih, jer omogućava pravilno dijagnostikovanje bolesti koje uzrokuju kašalj, kao i način na koji se treba lečiti.

Suvi kašalj je onaj tokom kojeg se ne izličuje sluzna materija,  dok je produktivni praćem iznacivanjem nakupljene sluzi, često i zagnojene.

Zašto je važno odrediti vrstu kašlja? Na primer, sa akutnim produktivnim kašljem, odmah se može pretpostaviti da je reč o oštećenju donjeg respiratornog trakta - bronhitisu, upali pluća. Nasuprot tome, uporni neproduktivni kašalj obično se primećuje kod pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama (ARVI).

Koje lekove treba uzimati kod suvog, a koje kod produktivnog kašlja?

Kod suvog kašlja ne bi trebalo uzimati ekspektoranse (lekove za čišćenje grudi, koji pomažu izbacivanje sluzi iz grudi) ili mukolitičke lekove (menjaju fizikalnohemijska svojstva sluzi uzrokujući smanjenje njene viskoznosti).

Nasuprot tome, ako kod pacijenta postoji izlučivanje slizi, nikako se ne preporučuju antitusivni lekovi, odnosno oni koji zaustavljaju kašalj. U ovom slučaju treba propisati ekspektoranse ili mukolitike.

Inače, kod prehlade kašalj je obično refleksan, povezan je sa lokalnim zapaljenjem u gornjim disajnim putevima. Stoga su potrebni takvi lekovi koji imaju i antitusivno i protivupalno dejstvo. U slučaju produktivnog kašlja dodaju se mukoaktivni agensi.

Kod kašlja uvek možete probati neki od domaćih čajeva koji ga regulišu ili prirodni lek u vidu rena i sličnih namirnica...

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.