Zdravlje

U BEOGRADU POSEBNO ZABRINJAVA 1 BROJ! Đerlek upozorio - "bojim se da još mesta u bolnicama neće biti dovoljno"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nisu samo broj novoobolelih i umrlih kritični!

Izvor: RTS/screenshot

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je uoči sednice Kriznog štaba da su dva broja veoma zabrinjavajuća kada je u pitanju epidemiološka situacija u Srbiji.

"Izuzetno je teška odluka na Kriznom štabu, brojke tokom vikenda su zabrinjavajuće jer su obično bile manje, pošto ljudi manje idu na testiranje tokom vikenda. Ali po 4.500 obolelih i hospitalizovanih zaista zabrinjava. Postojeće mere nisu dale rezultate, treba nam pooštravanje i siguran sam da će Krizni štab, koji već dva dana analizira sa premijerkom podatke, doneti adekvatne mere koje će zaštititi zdravlje građana", rekao je on.

Da li u kovid sistemu ima mesta?

"Ozbiljan je pritisak, Beograd je prepun i skoro da nema mesta, kreveti se oslobađaju samo pri otpustima. Zdravstveni sistem je pod neviđenim pritiskom", rekao je on.

Broj novoobolelih i hospitalizovanih zabrinjava, ali još jedan parametar u Beogradu raste.

"Juče smo imali 5.130 pregleda u kovid ambulantama, 3.700 prvih pregleda, taj broj se povećava, a imali smo oko 280 prijema za jedan dan. Vozimo pacijente u Kruševac, činimo interkliničke prebačaje, radimo sve da bi svakog pacijenta smestili na bolničko lečenje", rekao je on.

Trenutni kapaciteti nisu dovoljni, rekao je on, Zvezdara će možda morati kompletno da bude kovid bolnica.

"Ali nisam siguran da će to biti dovoljno", rekao je on.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi