Dnevni presek

KATASTROFALNE BROJKE U SRBIJI: Više od 5.000 zaraženih, 31 osoba preminula!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 5.201 novi slučaj virusa korona od 17.782 testirana uzorka, a nažalost, još 31 osoba je preminula. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 211 pacijenata, a hospitalizovan je 4.671 zaraženi.

U našoj zemlji je od početka epidemije registrovano 526.112 slučajeva korona virusa, a broj preminulih je 4.778.

Ukupno je testirano 3.182.095 uzoraka.

Korona presek po gradovima

Beograd je i dalje najveće žarište u Srbiji sa 1.418 novih slučajeva, slede Niš 351, Novi Sad 330, Kraljevo 140, Vranje i Kragujevac 134, Pančevo 124.

U ostalim mestima širom Srbije brojke su dvocifrene: Aleksinac i Subotica po 93, Novi Pazar 88, Kruševac i Užice po 76, Čačak 70, Leskovac 55, Aleksandrovac i Smederevo po 51, Kikinda i Paraćin po 47, Trstenik 45, Stara Pazova 42, Loznica 38, Aranđelovac i Šabac 37, Arilje, Zaječar i Zrenjanin po 36, Valjevo i Bačka Palanka po 35, Vlasotince i Gornji Milanovac po 33, Negotin i Vrbas po 31, Prokuplje, Ćuprija i Kula po 30.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Donete nove mere, sve se zatvara do ponedeljka

Od večeras do ponedeljka u Srbiji će sve biti zatvoreno, osim prehrambenih objekata, apoteka i pumpi, u cilju sprečavanja širenja korona virusa, saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Premijerka je rekla da se neće uvoditi policijski čas i apelovala je na maksimalnu disciplinu kako se ove mere ne bi produžile i od narednog ponedeljka.

"Od sutra do ponedeljka režim rada će biti kao za vikend. Od večeras se sve zatvara, a od ponedeljka ćemo videti. Nećemo uvoditi policijski čas, neće biti zabrane kretanja. Radiće prodavnice, apoteke, pumpe, sve što je neophodno za normalan život. Pokušavamo i dalje da nađemo balans između zaštite zdravstvenih rada, privrede i mentalnog zdravlja nacije. Svima nam je teško da živimo u ovako nenormalnim okolnostima već godinu dana. Trudićemo se da radimo na dodatnom testiranju na našim granicama, kako bismo i tu povećali kontrolu. A ono što je važno da kažem je da ćemo i danas razgovarati sa svima koji su u privredi posebno ugroženi merama", rekla je Brnabić.

* Kritično u Beogradu, u bolnicama skoro nema mesta

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek upozorio je da broj obolelih i hospitalizovanih zabrinjava, kao i da je situacija u Beogradu kritična. 

"Ozbiljan je pritisak, Beograd je prepun i skoro da nema mesta, kreveti se oslobađaju samo pri otpustima. Zdravstveni sistem je pod neviđenim pritiskom", rekao je on.

Trenutni kapaciteti nisu dovoljni, rekao je on, Zvezdara će možda morati kompletno da bude kovid bolnica.

"Ali nisam siguran da će to biti dovoljno", rekao je on.

* Dr Kon predlaže strože kazne za prekršioce mera

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će kazne za prekršioce morati ozbiljnije da se pojačaju, a jedna od ideja je i društveno korisni rad.

"Postoji ideja da svi koji su na nelegalnim žurkama da budu obavezno testirani i ako se otkrije da je neko pozitivan moraće da bude jasno kažnjen. To je jedna od mera koja će se nadam razviti u smislu načina sprovođenja. Taj deo kontrole se planira da se ozbiljno poveća", rekao je danas dr Kon posle sednice Kriznog štaba.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi