Zdravlje

KOJA VAKCINA JE IZAZVALA NAJVIŠE NEŽELJENIH REAKCIJA: Pavle Zelić iz ALIMS-a podelio najnovije podatke!

Autor Nataša Petrović

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva o neželjnim reakcijama na vakcine

Izvor: RTS/Sc

U poslednje vreme porasla je zabrinutost zbog neželjenih reakcija na vakcine protiv korone, a najviše zbog brige da AstraZeneka cepivo izaziva trombozu. Nakon što su pojedine zemlje privremeno obustavile imunizaciju ovom vakcinom, Evropska agencija za lekove (EMA) nakon toga se oglasila saopštenjem da je bezbedno nastaviti vakcinaciju.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) otkrio je za RTS koliko je bilo neželjenih reakcija na ovo cepivo u Srbiji.

"Jako je važno da naglasimo građanima da je kontinuirano praćena bezbednost AstraZeneka vakcine, ali i svih drugih. Do sada imamo 82 prijavljena slučaja kod pacijenata na AstraZeneku, ali su one sve bile očekivane, uobičajene, blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine – bolno mesto, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo i nije bilo nijednog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, znači opstrukcije, prekida krvnih sudova koji su izazvali tu zabrinutost u EU".

On je istakao da ALIMS na dnevnom nivou procenjuje neželjene reakcije na vakcine, kao i da je "odnos koristi i rizika na strani koristi. Mi do sada nismo imali tih neželjenih reakcija koje bi nas zabrinule i ostajemo na ovom putu vakcinacije".

Zelić je otkrio i koliko je neželjenih reakcija bilo na druge vakcine.

"Prema jučerašnjem preseku, imamo ukupno 626 slučajeva kod kojih su primećene neželjene reakcije, 200 se odnosilo na Fajzerovu vakcinu, 224 na Sinofarm, 118 na rusku i 82 na AstraZeneku, dva slučaja nismo imali definisano koja je vakcina. Opet naglašavam, svi spadaju u kategoriju blažih neželjenih reakcija".

Zelić je pojasnio i da li je bilo i koliko težih neželjenih reakcija koje su zahtevale hospitalizaciju.

"Imali smo nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija, do sada su četiri slučaja povezana sa vakcinama, prema proceni Instituta Batut i Nacionalnog stručnog tima za procenu neželjene reakcije. Prijavljuju se i druge teže neželjene reakcije, ali se istragom pokazuje da to nema veze sa vakcinama. Kada uporedimo sve ove neželjene reakcije, one se ne mogu staviti u istu kategoriju sa onime što može da izazove kovid-19. Nije bilo nikakvih dugoročnih posledica. Ovo je prelomni trenutak u vakcinaciji, očekujemo efekte kakvi su se desili u Izraelu, kada nema više u bolnicama onih koji su se vakcinisali jer vakcine sprečavaju hospitalizaciju i smrt. I to je ono čega neće biti ako nastavimo vakcinaciju".

Pojasnio je i kako vakcinisani građani mogu da prijave eventualne nuspojave.

"Prijava neželjenih reakcija funkcioniše pre svega preko zdravstvenih radnika, mada i sami pacijenti mogu prijaviti to Institutu Batut, institutima za zdravlje ili Agenciji, sve se to sliva na jedno mesto. Želim da nagalsim još jednom da se svaka serija vakcina temeljno i rigorozno proverava".

Zelić je otkrio da vakcina Moderna još nije stigla, ali da se i to uskoro očekuje, a na kraju je poručio svim da se "vakcinišu i da stavimo tačku na ovo".

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.