Zdravlje

MIRISAN, UKUSAN I NESLUĆENO MOĆAN: Kakao smanjuje rizik obolevanja od bolesti koje haraju Srbijom

Autor Nataša Petrović

Kakao nije samo ukusan napitak, već je i dobar za zdravlje!

Ako volite da pijete kakao, ova vest će vas obradovati!

Novo istraživanje koje je sproveo tim stručnjaka sa Univerziteta u Birmingamu pokazalo je da povećan unos flavonoida, koji se prirodno nalaze u voću i povrću, ali i u kakau, može da spreči određene zdravstvene probleme poput srčanih bolesti, moždanog udara, tromboze.

Tokom istraživanja, naučnici su utvrdili da krvni sudovi bolje funkcionišu pod mentalnim stresom ukoliko ljudi piju ovaj napitak bogat flavonoidima. Kakao, naime, pozitivno deluje na tanku membranu ćelija koja se zove endotelijum, a koja oivičara srce i krvne sudove.

Kada endotelijum optimalno funkcioniše, smanjuje se rizik od periferalnih vaskularnih bolesti, poput moždanog udara, srčanih bolesti, dijabetesa, otkazivanja bubrega, tromoboze i neki viralnih infektivnih bolesti.

Međutim, mentalni stres može da ima negativan efekat na rad srca i krvnih sudova, ali i tu kakao pomaže.

"Otkrili smo da konzumiranje kakaa bogatog flavonoidima efikasno smanjuje privremene probleme u funkcionisanju endotelijuma usled mentalnog stresa i takođe poboljšava protok krvi u stresnim epizodama", rekla je vodeća autorka studije Katarna Rendeiro.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi