Zdravlje

SITUACIJA I DALJE OZBILJNA: U poslednja 24 h umrlo 38, ponovo više od 3.000 zaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo je još 3.154 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 38, dok je broj pacijenata na respiratorima 247.

U poslednja 24 sata testirano je 15.213, a hospitalizovano je 7.511.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno zaraženo 651.899, a preminulo je 5.846.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji su registrovana 3.572 nova slučaja zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 35, dok je na respiratorima bilo 247 pacijenata.

Najnovije vesti u vezi sa koronom u Srbiji i svetu

* Koliko sojeva korone ima u Srbiji?

Virusolog i član Kriznog štaba dr Tanja Jovanović kaže da, pored britanskog soja koronavirusa u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante virusa.

"Preteće varijante su one koje zabrinjavaju, to su britanski, južnoafrički, brazilaski. Sada kod nas dominira britanski soj", rekla je Jovanovićeva i dodala da je došlo do mutacija koje se akumuliraju na površini virusne čestice, u šiljatom proteinu koji je značajan za infekciju ćelije.

* Treća doza vakcine sve izvesnija

O trećoj dozi vakcine se sve više priča, a epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da to nije ništa neobično, da se kod slabih antigena daje dodatna doza. Ovaj princip se primenjuje kod cepljenja protiv velikog kašlja, hepatitisa C… Na pitanje da li će svi primati treću dozu, epidemiolog kaže:

"Verovatno će svi primati", kaže epidemiolog i napominje da količina antitela zavisi od vakcine i njenog načina proizvodnje. "Zato se tim vakcinama dodaje adjuvans koji utiče na to da se poboljša antigenost. Kinezi su u Sinofarm vakcinu ubacili aluminijum hidroksid koji kao depo duže ostaje na mestu davanja i u dužem vremenskom periodu utiče na stvaranje antitela. Zato se sporije razvijaju, ali i duže traju antitela", kaže dr Petrović.

* Koja vakcina je najotpornija na mutacije

Britanski soj korona virusa je postao dominantan u Srbiji, kažu naši stručnjaci, a postoji i bojazan da je brazilska mutacija već stigla kod nas. Koliko vakcine koje su dostupne u našoj zemlji štite, govorio je virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler.

On je naveo da su zapadni stručnjaci istakli da kineska vakcina, iako najsporije razvija imunitet, najotpornija na mutacije virusa jer se pravi od cele virusne čestice. On je podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.