DA LI DIJABETIČARI TREBA DA JEDU CRNI HLEB? Nutricionista porušio sve teorije o zdravoj namirnici: Pravite veliku grešku

Uvreženo je mišljenje da osobe sa dijabetesom bi trebalo da jedu crni hleb umesto belog.

Veliki broj stručnjaka preporučuje osobama obolelim od dijabetesa tipa 2 da umesto belog uzimaju crni hleb. Razlog je što hleb napravljen od belog brašna sadrži gluten i, osim što goji, stavra probleme sa probavom i šećerom. 

Međutim, poslednja istraživanja ukazuju da ni crni nije toliko zdrav. Nutricionista Majkl Mozli smatra da treba biti oprezan pri odabiru ove namirnice, jer neke vrste crnog hleba zapravo podižu šećer u krvi.

Specijalista tvrdi da mnoge vrste "smeđeg" hleba koje se prodaju u prodavnicama sadrže razne aditive koji poboljšavaju njegov ukus, ali imaju i negativnu stranu - podižu šećer. Po njegovom mišljenju, osobama koje boluju od ovog tipa dijabetesa se ne preporučuje uopšte hleb, već integralne žitarice - kinoa, bulgur, raž, ječam, integrlani pirinač, heljda, kao i mahunarke.

Ova hrana sadrži složene ugljene hidrate koji sprečavaju drastične skokove šečera i vlakna koja povoljno utiču na crevnu mikrofloru.

Još jedna namirnica je proglašena nepovoljnom za dijabetuičare. Reč je o jajima. Istraživanja su pokazala da često konzumiranje jaja na prazan stomak može podići nivo glukoze u krvi kod osoba sa predijabetesom ili dijabetesom tipa 2.