Pitanje koje sve zanima

GLEDAM PO 35 VA*INA DNEVNO I SAD ĆU DA VAM KAŽEM NEŠTO: Ginekolog otkrila može li polni organ da bude preveliki

Autor Nataša Petrović

Ona najbolje zna!

Ginekolog Heder Rup odgovorila je na pitanje koje zanima mnoge žene – da li vagina može da bude prevelika.

Doktorka koja "dnevno vidi i po 35 vagina" kaže da ih ima "u svim oblicima i veličinama", ali dodaje da stvari poput porođaja, gojenja i seksualne aktivnosti utiču na izgled ženskog polnog organa.

Možda će vas zanimati

"Ali, da li je to problem?", pita ona, zatim odgovarajući na konkretno pitanje da li vagina može da bude prevelika.

"Ako žena nije imala izrazito težak vaginalni porođaj ili neku vrstu vaginalne operacije, onda ne. Ukoliko vam je porođaj oštetio karlične mišiće i uzrokuje vam probleme, konsultujte se sa ginekologom", poručila je ona.

Inače, vagina je obično duga između 7,5 i deset centimetara, a široka je oko pet do 7,5 centimetara. Širi se prilikom seksualne aktivnosti i tokom porođaja.

U proseku, da bi se ženski polni organ oporavio nakon porođaja potrebno je između šest i 12 nedelja, piše ginekolog, i savetuje ženama da ako nakon tog vremena imaju probleme – ne mogu da zadrže urin, gasove ili stolicu, osećaju bol prilikom odnosa, stavljanja tampona – postoje stvari koje mogu da im pomognu.

"Počnite od toga što ćete smršati (ako vam je BMI preko 30), radite Kegelove vežbe i vežbe za jačanje stomačnih mišića. Ako to ne pomogne, onda se obratite lekaru".

Kada je reč o ženama koje brine veličina vagine, Heder kaže da to ni na koji način ne utiče na zadovoljstvo tokom seksa.

"Stimulacija klitorisa i pritisak na unutrašnji deo vagine utiču na reakciju vagine. Brojne studije su pokazale da ne postoji razlika u seksualnom zadovoljstvu žena koje su se porodile carskim rezom ili prirodnim putem, što znači da rastezanje vagine tokom porođaja ne pravi nikakvu razliku", zaključila je ginekolog.

(MONDO)