Zdravlje

AKO VAM ŠAKE I STOPALA IZGLEDAJU KAO PROMRZLI, ODMAH SE JAVITE LEKARU: Ovo su malo poznati simptomi korona virusa!

Autor Aleksandar Nastevski

Na koži tela može biti više pokazatelja korona virusa nego što se može pretpostaviti.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pored već poznatih simptoma korona virusa, postoje još neki znaci koji bi mogli da ukažu na zarazu korona virusom. Naime, ukoliko vam šake i stopala izgledaju kao da su promrzli, znajte da bi to mogao da bude Covid-19. Otekline i crvenila na prstima nogu i ruku najčešći su kod asimptomatskih slučajeva.

Naime, tu se zapravo radi o mikrotrombozi u krvnim sudovima. Na ovaj simptom ukazuje i dermatovenerolog i pomoćnik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, profesorka doktorka Danica Tiodorović.

Na koži tela može biti više pokazatelja korona virusa nego što se može pretpostaviti, od koprivnjače, izrasline slične boginjama, do promena na koži koje liče na promrzline.

"Neke od promena na koži koje ukazuju na SARS-CoV-2 infekciju mogu biti i vaskularnog porekla, kada su povezane sa mikrotrombozom u malim krvnim sudovima. One mogu podsećati na promrzline i manifestuju se u vidu otoka i crvenila na stopalima i šakama, najčešće na prstima. Za ovih godinu i više dana epidemije imali smo i takvih slučajeva, i to su češće asimptomatski pacijenti", rekla je doktorka Danica Tiodorović i dodala:

"Veoma je važno odmah uraditi antigenski, pa i PCR test ako treba, jer takvi pacijenti često lutaju, ne može se naći uzrok tim 'promrzlim' prstima, a uzrok je upravo u korona virusu. To su takozvani covid toes iliti kovid prsti, a takve promene se najčešće javljaju pri kraju infekcije ili čak kao posledica korone, pa su ti pacijenti često negativni".

Zato se rade i laboratorijske i druge analize, među kojima su i faktori koagulacije, kako bi se, kako navodi doktorka, dokazalo da je reč o infekciji korona virusu.

Tiodorvić kaže da iako reč tromboza može da zvuči nekome strašno, ove mikrotromboze nisu takve. Navodi da to, generalno, nisu opasne promene, a najčešće i otok i crvenilo nestanu sami od sebe.

"Ali svakako treba uraditi sve neophodne analize, pa i skrining koagulacije i konsultovati se s drugim specijalistima ako je potrebno", kaže profesorka Tiodorović. 

Ona dodaje da je vrlo važno povezivanje ovakvih manifestacija s koronom i zbog lečenja pacijenata ako je to potrebno, ali i zbog prekidanja lanca širenja virusa. Doktorka kaže da ti asimptomatski slučajevi po ovim naznakama na koži i ne pretpostavljaju da je korona virus, pa mogu zaraziti brojne ljude, umesto da se, kako kaže, izoluju. Doktorka kaže da osim otoka, osipe nalik koprivnjači ima maltene svaki peti pacijent korona virus.

"U svakodnevnom radu bilo je više pacijenta koji su se javljali zbog alergije nalik koprivnjači, a bila je povezana sa infekcijom korona virusom. Kožne promene nalik koprivnjači mogu se naći u približno 20 odsto slučajeva, što govori o tome koliko je značajno da dermatolozi, doktori opšte prakse i drugih specijalnosti prepoznaju ove kožne manifestacije radi dijagnostikovanja infekcije kovidom 19, kao i pravilnog i pravovremenog lečenja tih pacijenata", ističe Tiodorović.

Promene koje podsećaju na boginje

Ubrzo nakon zaražavanja korona virusom moguće su i promene na koži koje podsećaju na boginje. Naime, osip nalik varičelama ili morbilima povezani su sa umerenom do teškom kliničkom slikom kovida-19.

"A osim toga, mogu se javiti i crvenkasto ljubičaste promene na koži trupa i ekstremiteta", rekla je Tiodorović.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO/Kurir)