Zdravlje

NISMO JOŠ IZAŠLI IZ ZONE OPASNOSTI: Blagi pad broja zaraženih, 20 preminulo

Najnoviji podaci o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 1.277 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 20 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je trenutno 131.

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 13.206, a na bolničkom lečenju je 3.901.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 6.519 ljudi.

Dan ranije bilo je 1.366 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminula još 21 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je bilo 138.

Ovo su teme dana vezane za koronu!

* Nove mere

U Službenom glasniku Republike Srbije objavljen je detaljan spisak mera koji se tiče radnog vremena i rada ugostiteljskih objekata. Njime su pobrojane sve epidemiološke mere koje je nužno sprovesti, ali i propisano novo radno vreme ugostiteljskih objekata..

* Otvaraju se kafići i restorani

U Srbiji od danas ugostiteljski objekti mogu da rade i u zatvorenom, odlučeno je na poslednjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Kafići i restorani mogu da rade do 22 časa.

Ugostiteljski objekti u zatvorenom mogu da rade, kako je odlučeno na Kriznom štabu, uz dva uslova. Prvi uslov je da u zatvorenom mogu da rade sa 50 odsto kapaciteta, a drugi je da neće biti muzike.

* Bez antitela i posle vakcine

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler je dao odgovore na tri najčešća pitanja - da li bi neko trebalo da se vakciniše ukoliko ima hroničnu bolest ili je već preležao koronu, kada da se vakciniše i da li odsustvo antitela znači da nema ni zaštite od virusa.

Mnoge koji su preležali koronu uz srednje tešku kliničku sliku i obostranu upalu pluća, zbunjuje pitanje da li bi trebalo da se vakcinišu, i kada. Dr Šekler je objasnio koliko bi vremena trebalo da prođe od izlaska iz izolacije, pa do primanja cepiva.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.