Dnevni presek

DOBRA VEST, MANJE OD 1.000 NOVIH SLUČAJEVA KORONE: 18 osoba preminulo, sve manje ljudi na respiratorima!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 901 novozaraženi od 12.089 testiranih, a nažalost, još 18 osoba je preminulo.

Na respiratorima se trenutno nalazi 98 pacijenata, a u bolnicama se leči 3.311 zaraženih. 

U našoj zemlji je registrovano ukupno 704.398 slučajeva kovida-19, a zabeleženo je 6.629 smrtnih slučajeva. 

Ukupno su testirana 3.977.053 uzorka. 

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Postkovid je nova bolest 

Dr Branislav Milovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije i šef Neurokardiološke laboratorije KBC "Bežanijska kosa" za MONDO je otkrio sve o postkovid sindromu. 

"Prvi put se javlja postkovid sindrom. To je praktično nova bolest. Ukoliko posle 6 meseci od kada ste preležali koronu i dalje imate tegobe, i dalje se zamarate, vi ulazite u novu bolest. Većina naučnika smatra da se radi o nečemu što je isto kao i sindrom hroničnog umora”, kaže nam prof. Milovanović.

Dr Milovanović istakao je i da je reč o veoma ozbiljnoj bolesti "koja je u rangu onkoloških bolesti i HIV-a po težini tegoba. Pacijenti se osećaju kao da su sve vreme u stanju gripa, potpuno su bez snage i energije. Glavni simptom je taj umor koji ne prolazi posle spavanja, odmaranja”, kaže prof. Milovanović.

Od simptoma se mogu pojaviti krize svesti, vrtoglavice, zujanje u ušima.

* Kada ćemo skinuti maske

Iako se poslednjih dana poboljšava epidemiološka situacija, imunolog profesor Dušan Popadić ističe da ne smemo da se opuštamo jer smo još daleko od kolektivnog imuniteta

"Kad bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda možemo da govorimo o tome. Nismo blizu. Ako se ovim tempom nastavi, možda do jeseni, ako ne dođe do opuštanja i usporavanja procesa vakcinacije", naglašava profesor.

* O čemu će u petak raspravljati Krizni štab

Sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra i na njoj će biti razmotrena epidemiološka situacija, ali i mogućnost potpunog otvaranja ugostiteljskih objekata sa neograničenim radnim vremenom.

Ukoliko se svi članovi Kriznog štaba slože da je sitacija u Srbiji dovoljno stabilna, postoji mogućnost da se donese odluka o ukidanju ograničenja radnog vremena, ili da se radno vreme produži do ponoći, odnosno do jedan sat nakon ponoći.

Uz to, članovi Kriznog štaba sutra će razmatrati da li su se stekli uslovi da se dozvole veći skupovi, svadbe, proslave i rad noćnih klubova, saznaje MONDO.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi