Jedno od najomijenijeg voća, jagode, osim što imaju brojne zdravstvene benefite su i spas za one koji paze na liniju.
Nutricionisti ih nazivaju pravom niskokaloričnom superhranom za mršavljenje, jer 100 grama ovih bobica sadrži samo 32 kalorije! A zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, pogodne čak i za dijabetičare.
Osim toga, zahvaljujući vlaknima poput pektina i celuloze, jagode čine da brže osetimo sitost i poboljšavaju probavu. Posebno su bogate vitaminom C i folnom kiselinom, kao i kalijumom, gvožđem i cinkom.
Šest zdravstvenih blagodati jagoda:
- Jačaju imunitet - visok sadržaj vitamina C u jagodama nadmašuje čak i pomorandže i limun. Porcija jagoda od 200 grama (otprilike 10 voćki) pokriva naše dnevne potrebe za vitaminom C.
- Poboljšavaju metabolizam - sadrže obilje vitamina B i folne kiseline koji su neophodni za metabolizam i rast ćelija. Malo voća sadrži vitamine B u tako velikoj količini kao jagode. 100 grama voća sadrži 43 mikrograma folata - više od jedne osmine dnevne vrednosti.
- Za snažne kosti i mišiće - jagode su krcate mineralima, sadrže kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, koji zajedno jačaju kosti, zube i mišiće.
- Moćni antioksidanti - jagode su bogate antioksidantima koji štite ćelije u telu od bolesti. Istraživanja su pokazala da ovo voće inhibira razvoj bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.
- Blagodati za srce - polifenoli i flavonoidi u jagodama mogu da zaštite od kardiovaskularnih bolesti, ubitju iruse i imaju antiinflamatorno dejstvo.
- Poboljšavaju zdravlje mozga - istraživači su otkrili da, zahvaljujući flavonoidima, jagode poboljšavaju kognitivne performanse i tako usporavaju proces mentalnog starenja.