Zdravlje

AKO BEBA NE JEDE, DAJTE JOJ JAGNJETINU I HAMBURGER: Doktor Perišić za MONDO o zabludama u ishrani dece

Autor Aleksandra Vasić

Prof. dr Vojislav Perišić u intervjuu za naš portal odgovorio je na najvažnija pitanja o ishrani dece i beba, priznajući da se njegove metode dosta razlikuju od metoda koje koriste njegove kolege.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Profesor dr Vojislav Perišić je gastroenterolog koji svojim stavovima često ume da "uzdrma" javnost,  pošto se njegovi principi zdrave ishrane, izbora namirnica za bebe i "zabranjene hrane", znatno razlikuju od stavova jednog dela njegovih kolega. 

U intervjuu za MONDO, profesor Perišić objasnio je zbog čega bebe dobijaju infantilnu anoreksiju, zašto misli da meso u nekim slučajevima može da se jede od prvog meseca života, kako je lečio decu hamburgerom iz "Mekdonaldsa" i zašto gibanicu i čokoladne kaše nikako ne treba davati mališanima. 

HRANA ZA BEBE TREBA DA SE SOLI?

U čemu se greši kada se radi o ishrani dece? Kažete da so i začini nisu zabranjeni?

Mnogi roditelji slušaju savete drugih i namirnice detetu uvode postepeno. Prvo daju kašicu od riže koja je neukusna, zatim kašicu od krompira i šargarepe. Pritom sve bez imalo soli i bilo kakvih začina do 12 meseca. Smatram da je to greška, jer je to atak na senzorni aparat. To je detetu neukusno, zato prestaje da jede i zato dolazi do infantilne anoreksije kod beba. Nemam ništa protiv da se zbog poboljšanja ukusa u kašica dodaje minimalna količina soli i nekog začina, kod infantilno anoreksičnih beba jednom dnevno, kada navrše osmi mesec.

FOBIJA OD HRANE

Kako se razvija  fobija od hrane kod dece, o kojoj ste govorili?

Nije retkost ni da dete do 12 meseca razvije neku vrstu fobije od hrane, jer im se stalno serviraju nove stvari, a njima treba vreme da ispitaju šta zapravo jedu.  Treba mešati povrće, davati detetu ispasirano meso, praviti obroke atraktivne boje, mirisa i ukusa. Jako je važno da roditelji jedu zajedno sa njima, jer deca primećuju kada roditelji jedu nešto drugačije od onoga što stoji u njihovom tanjiru.

JAGNJETINA ZA BEBE OD ŠESTOG MESECA?

Koja je najveća zabluda kada se radi o ishrani dece?

To što se slepo pridržavamo pravila da je samo prirodna i neprerađena hrana dozvoljena u ishrani beba. To često nije dobro. Deci dajemo samo mleko koje ima malo gvožđa i ako ne dajemo suplemente, dete može da postane anemično. Anemija nastaje i zbog toga što se bebama ne dajemo meso do šestog meseca, što je propust. Do petog meseca najkasnije meso mora da se uvede. Smatram da voda u kojoj se kuvalo meso može da se daje detetu bukvalno od 15 dana. Najbolje je crveno meso, ćureće, konjsko i jagnjeće. Tu ima gvožđa više proteina nego u piletini. 

HAMBURGER IZ MEKDONALDSA

Zašto većina dece toliko voli slaninu i pečenje?

Mnogo problema sa infantilnom anoreksiom rešio sam tako što sam rekao roditeljima da detetu, čak i bebama, ponude malo slanine, pečenja, čak i hamburgere iz restorana brze hrane. Detetu se to svidi i polako krene da jede. Onda se može dalje spremati mladi krompir i druge ukusne namirnice. Imao sam promer devojčice koja je jela samo pet namiricica, dok joj nisu doneli hamburger iz Mekdonaldsa. Ako dete voli slaninu, to znači da su mu u tom periodu potrebne kvalitetne masnoće i da treba da ih jede. 

MANGULICA ISTO ŠTO I RIBA IZ MORA

Da li su musaka, sarma i punjene paprike zdrave za decu?

Naša domaća kuhinja jeste zdrava i deca treba da jedu musake, sarme, punjene paprike ali – bez hleba i bilo kakvog testa. Uz to, važno je da meso bude juneće ili jagnjeće. Meso mangulice je takođe veoma zdravo i ima istu vrednost kao riba haringa. Isto tako, mlada jagnejtina je takođe po tipu masnoća, odnosno lipidnom sastavu, isto kao riba iz Severnog mora.

NIKAKO PITE SA SIROM I GIBANICE

Šta deca i beba nikako ne bi trebalo da jedu?

Ono što definitivno ne treba davati deci jeste šećer i slatka hrana. Do 12 meseca nisu potrebne nikakve slatke dečje kaše,  musliji sa čokoladom i medom, pa čak i voćne kaše treba izbegavati do osmog meseca. Jer ako nauči na slatko, to će voleti celog života. Samim tim, može da ima problema sa gojaznoću i drugim zdravstvenim probelmima. Poznato je da nas šećer čini euforičnim, da utiče na mozak. Pite i gibanice imaju mnogo skroba ako su sa punomasnim sirom, dok su one sa zeljem dobre. 

JEDEM ROŠTILJ I PIJEM 10 KAFA DNEVNO

Da li isti principi koji važe za decu, važe i za odrasle? Treba li da jedemo hamburgere?

Ja jedem roštilj i pijem 10 kafa dnevno, jer smatram da mi to prija i da je zdravo. Idem u Mekdonalds veoma često i mislim da im je hrana kvalitetna, ako se jede bez hleba. U principu, sve što važi za decu, važi i za odrasle. Jedino što deci ne prija je teška hrana koja nadima, kao što su mahunarke i lisnato povrće. To su grašak, kuipus, cvekla. Ne znači da treba potpuno to da eliminišemo, već da se uzima kontrolisano. Isto važi za celer ili luk, koji mogu da idu u jelo, ali ih nije potrebno davati dodatno.

PROBIOTIK DO PRVE GODINE

Da li deca treba da piju probiotike i koliko dugo?
Što se tiče probitika kod dece, kod beba do 12 meseca oni treba preventivno da se koriste. Postoje dve vrste probiotika i jedna se koristi kada postoji problem opsticipacije, a druga kada postoje problemi infekcija. Potrebno je da ih koriste tokom jeseni i zime, kada su infekcije česte. Tokom godine, probiotici su korisni kod dece na godišnjem odmoru, kao i pet dana posle toga.