Naučite da prepoznate!

KAKO DA PREPOZNATE DA LI VAS JE UJEO ZARAŽENI KRPELJ: Ako ste bili u parku, ova 4 simptoma su znak za alarm

Autor Maja Gašić

Krpelji se kriju u lišću i cveću biljaka.

Izvor: YouTube/Screenshot/Sikana English

Počela je sezona krpelja koji se u prestonici Srbije suzbijaju akcijama Gradske čistoće, a od aprila meseca počelo je testiranje ovih napasti na lajmsku bolest.

Prema poslednjim podacima, PCR testovi su pokazali prisustvo bakterije "borrelia burgdorferi" u krpeljima na području Beograda, a po proceni je čak 20-30 odsto onih koji su inficirani i koji su potencijalni prenosioci lajmske bolesti.

Lekari savetuju da se zaštitite od ovih napasti, prvenstveno tako što ćete nositi odeću tretiranu repelentima (sredstvima koja odbijaju insekte), kao i tako što ćete se za šetnju šumom obući "od glave do pete", odnosno nositi odeću koja pokriva celo telo tako da krpelji ne mogu da dođu do kože.

Međutim, čak i ako preduzmete sve preventivne mere, postoji mogućnost da vas ujede krpelj. Problem je ako je taj krpelj inficiran bakterijom "borrelia burgdorferi" koja prenosi lajmsku bolest.

Kako da prepoznate da vas je ujeo zaražen krpelj?

Pre nego što se uputite kod lekara, proverite da li imate karakteristične simptome koji ukazuju da vas je ujeo inficirani krpelj

"To su simptomi trovanja, bolovi u mišićima, zglobovima, povišena telesna temperatura, glavobolja", ukazuju lekari.

Najjednostavniji oblik krpeljnog encefalitisa jeste groznica. Postoji i teži oblik, a to je krpeljni meningoencefalitis. U ovom slučaju, osoba koju je ujeo krpelj oseća jaku glavobolju i mučninu, koje neretko idu uz povraćanje. U najtežim slučajevima može se javiti paraliza.