Vitamin B12 je jedna od najvažnijih supstanci za pravilno funkcionisanje celog tela. Osim gvožđa, za proizvodnju crvenih krvnih ćelija koštanoj srži su potrebni i vitamin B12 kao i folna kiselina. Ukoliko bilo koji od njih nedostaje, može se razviti megaloblastična anemija kod koje koštana srž stvara nepravilne oblike eritrocita. Jedan od problema jeste slaba signalizacija bolesti...

Kada postoji nedostatak vitamina B12, znaci se obično se javljaju vrlo sporo, zbog čega je  prilično teško blagovremeno dijagnostikovati bolest. Međutim, postoje dva očigledna simptoma koja, po mišljenju stručnjaka, nikako ne treba zanemariti. 

Bol lica

Bolovi u mišićima lica su česta pojava kada nedostaje vitamin B12. To može biti tup bol u kosti, tačno ispod oka. Takođe može biti oštar, pulsirajući bol u čelu, koji se ponekad spušta do ivice nosa u blizini oka. Ovaj bol može biti prilično jak, ali obično prolazan i obično se javlja samo na jednoj strani lica.

U jednoj studiji naučnici su analizirali neuralgiju i njenu moguću vezu sa nedostatkom vitamina B12. Ispostavilo se da nedostatak vitamina može prouzrokovati izolovanu neuralgiju lica. Svi ispitanici koji su prijavili smanjenu osetljivost i bol i utrnulost "pogođene" strane, imali su nizak nivo vitamina B12 u serumu, primetili su istraživači.

Žutica

Žutica se javlja kada telo ne može da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Oslabljene crvene krvne ćelije se brže uništavaju, što rezultira oslobađanjem bilirubina. On je taj koji koži daje žućkastu nijansu karakterističnu za ovo stanje.

Zapravo, kada organi počnu da osećaju nedostatak kiseonika, ta osoba oseća jak umor. Jedna studija je potvrdila da se ovi simptomi pripisuju ulozi vitamina B12 u proizvodnji DNK neophodne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.