Dnevni presek

OPET VIŠE OD 200 NOVOZARAŽENIH: Mali pad korona brojki, 7 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 230 novozaraženih od 11.421 testiranog uzorka, a nažalost, još sedam osoba je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 41 pacijent, dok se u bolnicama leče 594 zaražene osobe. 

Od početka epidemije do 1. juna u 15 časova registrovana su 712.702 slučaja korone, a 6.872 osobe su preminule. 

Ukupno je testirano 4.164.197 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Počela prijava za 3.000 dinara za vakcinisane

Prijava građana za pomoć od 3.000 dinara, koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine, počela je tačno u ponoć, dok će u petak, 4. juna, početi i prijava putem telefona.

Za pomoć se mogu prijaviti svi državljani Srbije stariji od 16 godina, koji su na teritoriji naše zemlje, zaključno sa jučerašnjim danom, primili makar jednu dozu vakcine, a prijave se vrše preko sajta Uprave za trezor na adresi pmi.trezor.gov.rs.

* Veliki festivali kad se i mladi vakcinišu

Epidemiološka situacija se smiruje, mere se polako popuštaju, ali održavanje velikih festivala još uvek nije odobreno - epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je kada bi moglo da bude

"Ako se mladi ljudi vakcinišu većim obimom, ovo od 20 odsto za ljude od 18 do 35 godina, to nije dovoljno, treba da budemo bar na 50 odsto, onda se može očekivati da svi naši festivali stvarno budu otvorenog tipa za one vakcinisane, PCR negativne ili antigenski test. Ako budemo iskoristili ove dane pred nama da se mladi vakcinišu, imaćemo taj rezultat".

* Treću doze vakcine će verovatno primati svi

U poslednje vreme sve se više govori o potencijalnoj trećoj dozi vakcine. Mnogi stručnjaci kažu da će nam biti potrebna, a u uključenju za TV Prva niški epidemiolog dr Branislav Tiodorović izneo je svoj stav o tome.

"Biću direktan, takav sam od početka. Malo mi ovo liči na rijaliti, nije dobro davati takve različite stavove, uputstva i slično. Da se nešto razumemo, svi ćemo, bez obzira na vrstu vakcine koju smo primili verovatno za 6-8 meseci ili 12, sledeće godine, morati da primimo i treću dozu. Navikli smo, na primer, kada je grip u pitanju, da se prvo primaju dve doze, pa onda svake godine po jedna doza, verovatno ćemo i sa ovom bolešću imati takvu situaciju".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi