Putovanja, posebno u letnjim mesecima, sa sobom nose rizik od putničke dijareje. Iako uglavnom ne predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, stomačni problemi i te kako mogu da vam upropaste odmor.
Predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije, gastroenterolog dr Miodrag Krstić objasnio je zašto se javlja putnička dijareja i dao je nekoliko saveta kako da to sprečite.
"Prouzrokovana je mnogobrojnim bakteirjama i virusima koji mogu biti patogeni u zavisnosti od toga u kom regionu se javljaju. Najčešće se javljaju leti, kad ljudi krenu na odmor. Od toga nije niko umro, ali može da upropasti odmor. Može da se javi i već u prvih 24 sata nakon vožnje avionom ili autobusom, recimo. Nekad je od hrane, vode, nekad infekcija putem kapljica. Bitno je da vodimo računa i pokušamo to da sprečimo", rekao je doktor za TV Prva, a zatim dodao:
"Ja uvek volim da jedem pečenu hranu kada sam u zemljama tipa Egipta ili u nekim toplijim krajevima jer nemam poverenja u njihovu vodu i razne salate se peru u vodi za koju nisam sasvim siguran da je ispravna za nas Evropljane".
Gastroenterolog savetuje i da se pre putovanja i tokom odmora uzima probiotik.
"Dosta je bitno da čovek u prevenciji putničke dijareje uzme adekvatni probiotik. Dakle, probiotici su potpuno bezbedna i efikasna sredstva i ne treba se uopšte libiti. Uzeti nekoliko dana pred put i sve vreme tokom putovanja. To nas najvećim delom štiti od putničke dijareje".
Doktor je istakao i da u Srbiji ima više od 120 probiotskih preparata, zbog čega je najbolje da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, kako bi vam oni preporučili adekvatan.
"Mi smo štampali dosta smernica, vodiča dobre prakse koji su se to probiotici pokazali efikasnim u različitim indikacijama. Gljivica saharomices bulardis se na primer pokazala efikasnom u prevenciji i terapiji putničke dijareje. Posebno pominjem prevenciju jer nije loše par dana pred put da čovek počne da uzima bulardi i sve vreme putovanja po jedan i time je za sebe učinio sve što je mogao".
Kada je reč o putovanjima u krajeve u kojima se nacionalna kuhinja dosta razlikuje od naše, gastroenterolog savetuje da barem na početku budete umereni.
"Postepeno uzimati začine na koje nismo navikli jer to što neka populacija toleriše određeni začin ne znači da mi koji dolazimo takođe tolerišemo. Ne mora to ni da bude bakteriološki neispravno, ali jednostavno ne tolerišemo, nismo navikli na to. Preporučio bih umerenost, makar u početku".
(MONDO)