Dnevni presek

SITUACIJA BEZ VEĆIH PROMENA: Danas ponovo preko 100 novozaraženih, šest osoba preminulo

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije vezane za korona virus u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U poslednjih 24 sata, korona virus je potvrđen kod još 132 ljudi. Nažalost, preminulo je još šest pacijenata.

Broj pacijenata na respiratorima je 20.

U poslednja 24 sata testirano je 10.621 osoba. Trenutno je hospitalizovano 407 osoba, a od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 6.976.

* NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA

Krizni štab je na sednici održanoj u ponedeljak doneo nove mere vezane za rad ugostiteljskih objekata, proslave i veselja kao i sportska dešavanja. Nakon sednice Kriznog štaba, obratio se doktor Zoran Gojković koji je najavio velika popuštanja mera u više društvenih sfera.

"Kao prva mera sve prodavnice, odnosno, sve maloprodajne radnje na dalje mogu da rade u rednovnom radnom vremenu od 0 do 24 sata. Nema više ograničenja njihovog rada. U potpunosti naravno sa svim dosadašnjim preventivnim merama", rekao je Zoran Gojković i dodao:

"Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom, imaju neograničeno radno vreme. Ugostiteljki objekti u zatvorenom prostoru, radno vreme je ograničeno do 1 sat posle ponoći. Relaksacija je da u ovim objektima može ubuduće da bude i muzika. Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba jeste da se relaksiraju mere u vezi sa sportskim događajima i da se dozvoli prisustvo publike na stadioni i svim sportskim događajima, i to sa kapacitetom - ukoliko pričamo o otvorenim objektima, do 50 odsto kapaciteta, dok u halama do 30 odsto kapaciteta", rekao je doktor.

Gojković je dodao da će ubuduće biti dozvoljeno i okupljanje do 500 ljudi, pa je u okviru ovih kapaciteta dozvoljeno proslaviti maturske svečanosti i druge proslave. Biće popuštanja mera i za odlaske na rekreativne nastave kod osnovaca i srednjoškolaca.

* VIRUSOLOG ŠEKLER: DA SAM KORONA, BIO BIH PRESREĆAN SITUACIJOM

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže povodom novih, blažih mera Kriznog štaba, da će one omogućiti virusu da ostane u populaciji i sačeka jesen.

"Ovim merama samo je legalizovano ono što se već dešavalo, svadbe su išle, treštale, ja sam to video u Kraljevu, svuda je sve normalno radilo, niko više nikoga nije pretresao, proveravao, prekidao rad objekata", napomenuo je Šekler.

Akcenat je, kako je ocenio, na kapacitetu i dužini rada objekata, a nije dat akcenat na to da se nose maske, drži distanca, proveri kakva je ventilacija.

"Da li vi verujete da će maturanti na proslavama poštovati mere? Mislim da je virus oduševljen ovim merama. Kada bih govorio u njegovo ime, rekao bih - jupi, super", poručio je virusolog.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi