Zdravlje

ODBIJAO OPERACIJU PROSTATE, A KAD SMO GA OTVORILI, ZAPREPASTILI SMO SE: Muškarci, dobro pročitajte upozorenje dr Džamića

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Prostata od neverovatnih 450 grama izvađena na Kliničkom centru Srbije!

Izvor: RTS/screenshot

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić rekao je muškarci često odlažu posetu lekaru zbog uvećane prostate, a da to može da izazove ozbiljne probleme! Prostata je muška polna žlezda, inače teška do 20 grama, ali je u Kliničkom centru izvađena prostata od 450 grama, pacijentu koji je bio "zadovoljan svojim stanjem" i nije želeo operaciju dve godine.

"Moram priznati, nisam do sada za 33 godine staža u KCS video tako veliku prostatu, čitali smo o tome u literaturi a sada smo upotpunili našim slučajem iz prakse. Uspešno je zbrinut pacijent, dobro se oseća i očekujemo da ide kući, postoperativni tok je standardni", rekao je on.

Zašto se uvećava prostata?

"U pitanju je žlezda, i tokom života možemo razgraničiti dve populacije muškaraca. Kod jedne, jako male, dolazi do smanjenja i fibroze, tvrdoće prostate koja pravi problem sa mokrenjem. Hiperplazija, odnosno uvećanje je mnogo rasprostranjenije i onda često muškarci od 60. godine imaju težinu prostate 50, 60 i preko 100 grama. Povećanje dovodi do poremećaja kvaliteta mokrenja, i onda se nama javljaju pacijenti. To su sve zbirno simptomi donjeg urinarnog trakta, učestalo, noćno ili otežano mokrenje", rekao je on.

Noćno ustajanje biće prvi signal da nešto nije u redu, ali sve što je neoubičajeno spada u skup simptoma koje bi trebalo proveriti. Najčešće se na to žale pacijenti.

"Pacijent je specifičan jer je, pre godinu ili dve, lično kod mene bio. Preporučio sam odmah operaciju, gospodin nije hteo, to se često dešava a mi moramo da poštujemo preferencu pacijenta. Svako od nas odlučuje kada će se opredeliti za nešto. Tada je stanje bilo nealarmantno, ali je prostata bila uvećana. Počeo je da krvari, doveo je život u pitanje, jako je bio anemičan, morali smo da mu dajemo krv i u trenutku kada smo procenili da je pravi momenat, operisali smo ga", rekao je on.

Bez prostate se može živeti sasvim normalno, rekao je on.

"Izvadi se prostata i kapsula prostate, kao struktura, ostaje, tako da pacijent nema problem, neće imati ni kasnije, mokriće uredno ali neće imati tegobe", rekao je profesor Džamić na RTS-u.

(MONDO)