Zdravlje

MISLITE DA SAMO IMATE BUBULJICU, A TO JE RAK KOŽE: Dr Nevenka DETALJNO opisala opasnu promenu koja se javlja na licu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Specijalista dermatovenerolog dr Nevenka Dokmanović opisala kako izgleda bazocelarni karcinom kože.

Izvor: K1/Screenshot

Kako zaštititi kožu od Sunca, kako prepoznati opasne promene na njoj? I da li je opasnije izlagati se Suncu na 30 ili 40 stepeni, ili je isto, objasnila je dr Nevenka Dokmanović u Jutarnjem programu.

Ona je detaljno opisala i kako izgleda jedan od najčešćih karcinoma kože, koji se javlja na licu, izgleda "neupadljivo" a može dovesti do velikog naruženja nakon hirurške intervencije koja je neophodna da bi se uklonio.

"Nećete samo spržiti kožu na 40 stepeni, već ćete i dehidrirati, imaćete i druge posledice tolike toplote. Za kožu je mnogo bitniji indeks UV zračenja, koji može biti visok i na nižim temperaturama, recimo na planini je hladnije, ali je indeks UV zračenja visok", rekla je ona.

"Mislim da su ljudi uglavnom svesni opasnosti, bilo da su na svojoj ili koži nekog bliskog osetili kako je to kada se dobije neki od karcinoma", rekla je dr Dokmanović.

Crveni indeks je skoro svuda danas, a doktorka je rekla da je ljubičasti indeks zračenja najopasniji.

"Opasnost je od opekotina, mi dermatolozi se toga najviše plašimo. Svaka opekotina, pa i od Sunca, je zapaljenski proces koji može da pokrene jako loše stvari. Od prevremenog starenja, fleka, proširenih kapilara do karcinoma kože", rekla je ona.

Da li su sve promene na koži opasne, ili ima onih koje su samo estetski problem?

"Flekice i kapilari su estetski, ne zdravstveni problem. Ali su znak oštećenja kože, solarna elastoza je nešto što mi prepoznajemo. To je koža koja je tvrda, sa dubokim borama, od izloženosti Suncu", rekla je dr Dokmanović.

Kako izgleda rak kože?

Već znamo da rizik od raka zavisi, delom, i od boje kože, podvlači doktorka.

"Što smo svetliji, svetlijeg tena, očiju i kose, to smo u većem riziku. Vrlo je čest bazocelarni karcinom kože, koji se pojavi na licu, rukama ili leđima, on je ranica koja ne zarasta jako dugo. Može i da pecka i da svrbucka, onda oni uzimaju kremu u apoteci, pa nastane krastica... I ne znamo da nešto ozbiljno nije u redu", rekla je ona i opisala tačno kako izgleda.

"Ranica je kao, recimo, kada iscedite bubuljicu. Dva do tri milimetra, može naravno biti i veća. To je karcinom koji praktično, veoma retko, daje metastaze. Na površini kože bude dva milimetra, a duboko je u kožu zašao. Čest je blizu ugla oka, na strani nosa, to je teško operisati. Mi preporučujemo hiruršku intervenciju, njegovo ponašanje se smatra benignim ali treba što pre rešiti problem. Ako duboko uđe u lice, onda je estetsko naruženje posle intervencije jako veliko", rekla je ona na K1.

(MONDO)

Tagovi