Zdravlje

KADA ĆEMO ZNATI DA LI MORAMO DA PRIMIMO TREĆU DOZU VAKCINE: Ovaj datum biće KLJUČAN za nastavak borbe protiv korone

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nacionalno telo za imunizaciju izneće svoje mišljenje do 23. jula, a ova tema naći će se na stolu Kriznog štaba koji će preporuku dati do 1. avgusta.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Treća doza vakcine tema je u celom svetu, pa i u Srbiji. Svi se pitaju da li će, nakon primljene dve doze, morati da prime i treću i kada, da bi bili zaštićeni što duže, i od novih sojeva korone.

Pored delta soja, trenutno postoji više od deset novih sojeva koji imena dobijaju po grčkom alfabetu. Prema trenutno dostupnim podacima, moguće je da su zarazniji ali ne daju težu kliničku sliku niti veću smrtnost, mada se istraživanja vrše iz dana u dan.

Kada je u pitanju davanje treće doze vakcine u Srbiji, gde još uvek nije imunizovano dovoljno građana ni dvema dozama zbog čega stručnjaci stalno apeluju naročito na mlade da se vakcinišu, Nacionalno telo za imunizaciju izneće mišljenje o trećoj dozi vakcine do 23. jula.

Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije, kao i studije proizvođača i globalne informacije, ovo telo sprovodi i svoje studije i mišljenje će izneti do 23. jula. Tada će se ono naći na stolu Kriznog štaba, koji će preporuku za sve građane izneti do 1. avgusta.

Trenutno je ukupno u Srbiji vakcinisano oko 48 odsto građana, a očekuje se da će "brojka" od 50 odsto biti premašena u narednih nekoliko dana.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)