Užas!

SOFIJA SE VEĆ 9 MESECI BORI SA KOVID PRSTIMA: Ne može da hoda ni da obuje cipele, prolazi kroz pakao!

Autor Nataša Petrović

Sofija ima simptome dugog kovida, iako testovi nisu dokazali prisustvo virusa. Zvog kovid prstiju ne može da obuje ništa, a teško i hoda!

Izvor: Youtube/BBC/Printscreen

Devojčica iz Škotske, 13-godišnja Sofija, od oktobra muku muči sa takozvanim dugim kovidom. Zapravo, iako nijedan test nije pokazao da je bila zaražena ovim virusom, lekari tvrde da se ona sada suočava sa takozvanim kovid prstima, zbog kojih teško hoda i ne može da obuje cipele.

"Stopala mi otiču i po njima dobijem plikove koji se od rozih veoma brzo pretvore u purpurne. Imam i kvrge na stopalima pa mi je baš teško da ustanem i da stojim dugo. Jedinno mogu da nosim japanke", rekla je devojčica za BBC.

Zbog ovih problema, ona ne može da ide u školu, a za duže šetnje mora da se pomaže kolicima.

"Pre toga sam pevala, igrala i jurcala svuda. Sada to ne mogu i baš je izazov", kaže.

Izvor: Screenshot/BBC

Njen slučaj je jedan od težih, a njena majka Gabi napominje da je devojčica bila kod dermatologa i da su je lečili steroidima.

"Uradili su sve testove, probali sve lekove i kreme na njenim stopalima i ostali su bez ideja jer ništa ne pomaže", kažu roditelji. U međuvremenu, dok lekari pokušavaju da joj pomognu i trajno reše problem, Sofija ima načine kojima pokušava sebi da olakša muke.

"Stavljam stopala u tople kupke sa mirišljavim solima i to mi pomaže, ali strašno je jer ne znam šta se dešava", priznaje devojčica.

Izvor: PrintScreens/BBC

Šta su kovid prsti

Prema informacijama sa Kraljevskog koledža podijatrije kovid prstima se nazivaju lezije koje se pojavljuju na prstima posle infekcije kovidom-19. Smatra se da mnogi slučajevi prođu neopaženo, što otežava praćenje ovog stanja i samim tim obimniju studiju.

Podijatar Martin Mekaferti kaže da se najčešće javljaju kod mlađih pacijenata koji nisu imali druge simptome virusa ili su čak dobili negativne rezultate testa na kovid.

"Postoji nekoliko teorija zašto se to dešava – jedna je da se kovid prsti pojavljuju pred kraj infekcije, tako da do trenutka kada se uradi PCR test, nema dovoljno virusa da se otkrije. Druga teorija je da se u organizmu ovih pacijenata otpušta interferon, što znači da brzo ’očiste’ virus, pre nego što imunitet stigne da odreaguje – ostavljajući za sobom ove lezije".

Ovi simptomi najčešće nestaju za nekoliko dana ili nedelja, ali u Sofijinom slučaju traju već devet meseci.

(MONDO)