Zapaljenje u telu jedan je od faktora koji doprinose razvoju različitih hroničnih bolesti. Na zapaljenje utiče hrana koju jedemo, fizička aktivnost, spavanje, ali i stres. Može da se manifestuje na razne načine – povišen nivo šećera u krvi, povišen krvni pritisak ili hosterol...
Smanjenjem zapaljenja u organizmu poboljšava se zdravlje, a tome će doprineti i izbacivanje ovih namirnica iz ishrane.
Fruktozni kukuruzni sirup
Visokofruktozni kukuruzni sirup u sebi ima dodatke koji mu produžavaju rok trajanja, a koji nisu tako sjajni za naše zdravlje. On se vari i apsorbuje kroz jetru, a zatim proizvodi masti koje se distribuiraju po celom telu. Preterana konzumacija ove namirnice može vremenom da dovede do insulinske rezistencije i gojenja.
"Ishrana bogata visokofruktoznim namirnicama i mastima može da dovede do pojave masne jetre i intolerancije na glukozu, pored zapaljenja i oksidativnog stresa", upozorava nutricionistkinja Lisa Endruz.
Trans masti
Poznato je da trans masti doprinose zapaljenju u telu i da su povezane sa većim rizikom od hroničnih bolesti. I one sadrže dodatke koji im produžavaju životni vek, što nikako nije dobro za zdravlje.
Ukoliko se trans masti unose u velikim količinama, povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti i stanja.
Omega-6 masti
Omega-6 masti se nalaze u polinezasićenim masnim kiselinama biljnog porekla – u sojinom ulju, kukuruznom, suncokretovom...
Nutricionistkinja Nikol Stefanov ističe da nisu sve omega masne kiseline iste jer omega-6 masne kiseline poboljšavaju rad ćelija u telu, ali ako se unose previše iz navedenih ulja, doprinose zapaljenju. S druge strane, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama snižavaju zapaljenje u telu.
Alkohol
Iako svi znamo da je alkohol toksin, ne razmišljamo baš o tome u kojim je razmerama štetan. Inflamatorni odgovor u telu počinje tokom varenja, a onda se posledice povećavaju time što alkohol ometa sposobnost organizma da reguliše sistemsko zapaljenje.
Da stvar bude gora, alkohol utiče na gotovo svaki deo tela, od mozga, do bubrega.
Rafinisano brašno
Obrađene namirnice već imaju lošu reputaciju – zna se da povećavaju zapaljenje, a rafinisana brašna jedan su od najvećih krivaca.
Rafinisano brašno, koje mi još nazivamo i belo, bogato je prostim ugljenim hidratima, zbog čega povećava nivo šećera u krvi, dovodi do gojenja i povećava rizik od hroničnih bolesti.
"Rafinisano brašno je mleveno i sa njega su odstranjeni svi nutrijenti poput vlakana. Istraživanja su pokazala da ovo brašno povećava zapaljenje u crevima i rizik od gojaznosti", upozorava nutricionistkinja Vandana Šet.
(MONDO)