5 NAVIKA NAJGORIH PO ZDRAVLJE: Povećavaju rizik od bolesti, a jedna od njih je ista kao da pušite 15 cigareta dnevno!

Evo koje navike su najopasnije po zdravlje!

Stokkete/Shutterstock.com

Malo stvari je po zdravlje gore od gaziranih sokova i šećera, a upravo tu su, kako smatraju stručnjaci, dva najveća krivca za svetsku epidemiju gojaznosti. Reč je o praznim kalorijama koje ne sadrže nikakve korisne sastojke, a doprinose riziku obolevanja od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Međutim, dok svi znamo da su šećer i gazirani napici opasni po zdravlje, zaboravljamo da postoje još opasnije navike koje mnogi od nas imaju. A još je gore što ih i ne smatramo toliko štetnim!

1. Ne spavate dovoljno

Stručnjaci ističu da je spavanje za zdravlje jednako važno kao ishrana i fizička aktivnost. Dok spavamo, organizam se regeneriše i prečišćava, a manjak sna povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, kancera i dmencije.

Odraslima se preporučuje da imaju između sedam i devet sati sna svake noći za optimalno zdravlje.

2. Previše sedite

Svakodnevno višesatno sedenje je veoma veliki faktor fizika za većinu ozbiljnih bolesti, uključujući demenciju, dijabetes, kancer, kardiovaskularne bolesti.

Dobra vest je da čak i male doze fizičke aktivnosti mogu da naprave razliku. Stručnjaci savetuju da fizičku aktivnost "ubacite" u svoj dnevni raspored kad god možete, a idealno bi bilo da tokom nedelje imate 150 minuta umerene fizičke aktivnosti.

3. Stalno ste pod stresom

Mnoge stresne situacije u životu nažalost je nemoguće izbeći, ali zato je ključno naučiti kako da se izborimo sa stresom. Stalna izloženost stresu povećava rizik od hroničnih bolesti, upozoravaju naučnici.

4. Hronično ste usamljeni

Povremeno osamljivanje je sasvim OK, ali ljudi su društvena bića i nikako nije dobro da stalno budete sami. To na naše zdravlje ima negativan uticaj sličan kakav imaju gojaznost, fizička neaktivnost i pušenje 15 cigareta dnevno. Takođe, stručnjaci upozoravaju i da hronična usamljenost povećava rizik od demencije za 50 odsto kod odraslih.

5. Ne znate koliki vam je krvni pritisak

Krvni pritisak je veoma važan parametar zdravlja koji bi trebalo redovno proveravati. Ne bi trebalo da bude viši od 130/80, a prema nekim podacima, svaki drugi Srbin ima povišen pritisak.

Hipertenzija inače oštećuje krvne sudove u telu, povećavajući rizik od infarkta, srčanog udara i demencije.

(MONDO)