Ako se ujutru budite sa osećajem krivice, straha ili sramote, a znate da ste sinoć popili koju više, imate vrlo čest problem. Posebna vrsta anksioznosti vreba nas nakon konzumacije alkohola, odnosno sutradan, dok pokušavamo da se "oporavimo". U pitanju je privremeni oblik anksioznosti, koji traje od nekoliko sati, do celog jednog dana, ali može biti signal da ste u riziku od alkoholizma.
"Hanksioznost" - spoj reči "hangover" (mamurluk) i rasprostranjenog poremećaja, izazvana je promenama u mozgu, zbog unosa alkohola koji potom pokreće hemijske promene. Aktivnost neurotransmitera se menja kada popijemo, ove supstance su inače u delikatnom balansu, kako bismo bili sposobni da jasno donosimo odluke, fokusiramo se i procesuiramo emocije.
"Alkohol aktivira kiselinu koja je inhibitor, odnosno umanjuje aktivnost mozga. Ona obično služi za regulaciju emocija, i to je osećaj koji dobijete prvim pićem. Kao da ste opušteniji i bezbrižniji. Ali potom alkohol suzbija lučenje drugog neurotransmitera koji nam omogućava da osećamo strah ili formiramo uspomene", objasnila je dr Sali Adams sa Univerziteta Bet.
Kada se poremeti balans ove dve supstance, osećamo se veselije, opuštenije, ali i nespretnije i umanjena nam je sposobnost razboritog odlučivanja. Tek sledećeg dana osetićemo ozbiljnije posledice.
"Mozak će pokušati da vrati ravnotežu tako što će pojačati suzbijeni neurotransmiter i osetićemo stres, anksioznost, žaljenje, sramotu, ili čak paniku", objasnila je ona.
Ljudi koji imaju "rupe" ako previše popiju znaju osećaj kada panično pokušavate da se setite šta ste sinoć radili, ali dr Adams upozorava da će ovo osećanje zahvatiti i druge sfere vašeg života.
"Osetićete iznenadnu, uopštenu anksioznost koja uopšte ne mora da bude vezana za događaje od prethodne večeri", rekla je ona.
Ova pojava još uvek nije dovoljno istražena, najviše zbog toga što je emociju, kao simptom, teže kvantifikovati od simptoma mamurluka kao što su, recimo, glavobolja ili mučnina.
(MONDO)