Dnevni presek

DRASTIČAN SKOK KORONA BROJKI U SRBIJI: Više od 900 zaraženih, 5 osoba preminulo!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

U poslednja 24 sata u Srbiji je korona virus registrovan kod još 921 osobe, a 11.229 je testirano. Nažalost, još petoro zaraženih je preminulo. 

Na respiratorima se trenutno nalazi 20 pacijenata.

Od početka epidemije je registrovano 728.167 slučajeva korone, a 7.151 osoba je preminula.

Ukupno je testirano 4.778.427 uzoraka.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Da li će nevakcinisana deca moći u školu

Iako je predlog pojedinih članova Kriznog štaba bio da u školu mogu da idu samo deca koja su vakcinisana, dok će nevakcinisani moći da pohađaju isključivo onlajn nastavu, MONDO saznaje da ovakva odluka još uvek nije doneta.

Obavezna vakcinacija kod dece prihvatljiva je u slučaju hroničnih oboljenja ali pre nego što se tako nešto uvede, potrebno je prvo vakcinisati radnike u svim zdravstvenim ustanovama, jer je to grupa koja je u neuporedivo većem riziku, kažu lekari za naš portal.

* Zatvaranje noćnih klubova ako broj zaraženih pređe 1.000

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prestanak rada noćnih klubova uslediti ako se u Srbiji pređe broj od 1.000 zaraženih koronom dnevno.

"Niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog časa, ali će nam, po svemu sudeći, sledovati ograničeno sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života", rekao je Tiodorović, koji je i član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

* Kraj pandemije sledeće godine, ali samo za vakcinisane

Direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Berlinu, dr Andrej Trampuž za K1 odgovorio kada bismo mogli da očekujemo kraj pandemije

"I dalje ćemo nositi maske, ali biće kraj pandemije sledeće godine, verovatno da ćemo imati normalan život, osim onih koji nisu vakcinisani. Oni će verovatno biti jedna grupa od 10 odsto koji neće imati toliko slobode, verovatno neće moći da putuju ili da idu na neke događaje".

On je rekao i da vakcine štite 99 odsto od teških oboljenja, kao i da je bolje primiti bilo koju vakcinu, nego da se uopšte ne vakcinišete.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

Tagovi