Zdravlje

JA SAM KRIV ZA PRENADUVAVANJE PRIČE O RAZDVAJANJU VAKCINISANE I NEVAKCINISANE DECE: Kon izričit – po ovome da me pamte

Autor Nataša Petrović

Epidemiolog i član Kriznog štaba prokomentarisao "prašinu" koja se podigla zbog priče o razdvajanju vakcinisane i nevakcinisane dece u školama - evo šta kaže!

Izvor: YouTube/screenshot/K1 televizija

Epidemiolog dr Predrag Kon je poslednjih dana često na meti kritika zbog toga što se zalaže za vakcinaciju dece, a svoj stav o tome je izneo gostujući na K1.

"Što se tiče vakcinacije dece, samo bih pitao etički, da li je etički ispravno, u situaciji kada imate na najvišem standardu mogućem registrovane vakcine za uzrast preko 12 godina, da u takvoj situaciji imate jedan odsto vakcinisane dece i preko 50 odsto odraslih. Šta je to? Nemoj da mi se pozivaju na farmaceutske mafije i takve gluposti, to je kao kad bih ja pričao postoje protivpožarni aparati tog proizvođača, a nećemo tog da koristimo, a požar u toku, ma hajte molim vas, to je za mene potpuno neprihvatljivo. Prema tome, jedan odsto vakcinisane dece, 50 odsto odraslih – zašto? Neverica. Istup bez ijednog argumenta osim farmaceutske mafije je antivakcinalni.

Kako je moguće da neko misli da što više treba vakcinisati odrasle, a decu ne treba? Šta to znači, koja je to poruka? To je poruka da vakcina nije bezbedna, što je čista laž. Postavlja se pitanje zašto decu nećemo da štitimo, a jedini logičan odgovor je da mislimo da vakcina nije bezbedna".

On se zatim osvrnuo na priču o razdvajanju vakcinisane i nevakcinisane dece u školama, koja je podigla veliku prašinu u Srbiji.

"To prenaduvavanje priče o podeli na vakcinisane i nevakcinisane, za koju sam ja lično i direktno odgovoran i niko više, ja sam jedini to rekao, zašto to naglašavam? Ako neko misli da ako se desi epidemija u školi, da niko neće pitati da li je dete vakcinisano ili nije, taj se duboko vara. Ne može to, uvek će se znati da li je neko vakcinisan. Taj ko je to gledao isključivo kao diskriminaciju, pogrešno je gledao. Nemam ja tu više ništa, ali ovde naglašavam, hoću da ostanem upamćen po tome, da sam insistirao da se deca vakcinišu, hoću istorijski da ostanem upamćen po tome, zato što je greška ne prihvatiti standarde koji su doboko promišljeni i određeni. To je moje mišljenje, nema nikakve veze sa odlukom koja će biti izbalansirana, trenutno rade na tome Ministarstvo prosvete i Institut Batut, i nemam dileme da će to biti dobro izbalansirano. Očekujem da će tu da se prihvati ova situacija da je jedan odsto dece vakcinisano, mi to ne možemo da promenimo. Svaki roditelj mora da zna kada odluči da ne vakciniše dete, da se odlučio za virus, to je suština. Svaka priča protiv vakcinacije je anticivilizacijska i neka se sav bes svali na mene".

Član Kriznog štaba takođe je napomenuo da smo sada u nepovoljnom trenutku jer će u narednom periodu početi da rade kolektivi, ljudi se vraćaju sa odmora, pa će sve to pojačati intenzitet virusa.

"Moja briga prema tome što su deca nevakcinisana nije nikakav bes, već briga", dodao je na kraju.

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.