Koža

NISTE SIGURNI DA LI IMATE MLADEŽ ILI PEGU? Evo glavnih razlika, a ovih 5 signala su razlog da HITNO odete kod lekara!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Mladeži koji mogu biti opasni ne izgledaju isto kao ostale fleke ili pečati na koži. Evo kako da znate da li bi trebalo da posetite lekara zbog promene na koži.

Izvor: Shutterstock/Pixel-Shot

Dermatološkinja dr Tifani Libi objasnila je razliku između pega i mladeža, posebno ako ste zabrinuti zbog promene na koži koju ste nedavno primetili. Melanom je jedan od najčešćih tumora i može biti smrtonosan, a javlja se upravo na koži.

Mladeži su izrasline sastavljene od pigmentnih ćelija, mogu biti prisutni od rođenja a novi se najčešće pojavljuju u dvadesetim i tridesetim godinama života. Najčešće imaju jasne ivice i okruglog su, ili ovalnog oblika.

Pege ili pečati su smeđe fleke na koži koja je bila izložena Suncu, mogu imati nedefinisane ivice i često se više njih "spoje" u jednu.

"Pege nemate na rođenju, ali se pojave u prvih nekoliko godina života. Pojaviće se samo na mestima koja su bila direktno izložena Suncu u nekom trenutku vašeg života. Indikator su izlaganja Suncu i oštećenja kože UV zračenjem", objašnjava Libijeva.

Kako da znate da li imate mladež ili pegu? Dermatolozi kažu da postoji nekoliko razlika. Mladeži su obično tamniji i makar malo ispupčeni, dok su pege raznih nijansi i ravne su na dodir.

Dermatološkinja dr Kira Bar objasnila je kada bi trebalo posetiti lekara ako ste zabrinuti zbog promene na koži.

  • Asimetrična je
  • Ivica nije ovalna ili glatka, već neravna
  • Na jednoj promeni primećujete više boja
  • Promena na koži postaje sve veća
  • Ne liči ni na jedan drugi mladež ili pegu koje imate, već vam izgleda čudno

(MONDO)

Tagovi