Dnevni presek

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: Sedam osoba preminulo, više od 2.300 novozaraženih

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Izvor: Mondo/U. Arsić

Korona je u proteklih 24 sata potvrđena kod 2.327 osoba a, nažalost, preminulo je još sedam. Na respiratorima je 52 obolelih.

U poslednja 24 sata je testirano 15.313. Na bolničkom lečenju se trenutno nalaze 1.032 osobe.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.233.

Dan ranije, registrovano je 2.216 novozaraženih od 15.656 testiranih, a nažalost, još osam osoba je preminulo. Na respiratorima su bila 44 pacijenata, a 1.007 je na bolničkom lečenju.

Ovo su teme dana o virusu korona!

* Simptomi koji ukazuju na komplikacije kod dece

Delta soj hara svetom, trenutno je predominantna vrsta korone koja kosi po planeti, a simptomi delta soja korona virusa nisu uvek isti kao kod prethodnih. Posebno je važno obratiti pažnju na simptome koji nisu bili karakteristični za prethodne sojeve kovida 19, upozoravaju stručnjaci.

Simptomi delta soja kod dece su raznovrsni ali se dva izdvajaju kao najčešća, kaže dr Majkl Groso, načelnik pedijatrije u bolnici Hantington.

"Kod dece i tinejdžera izgleda da su najčešći simptomi novog soja kašalj i temperatura. Simptomi kao što su zapušen nos, stomačni problemi i osip po koži događaju se mnogo ređe", rekao je on.

* Vakcinacija dece

Vakcinacija dece starije od 12 godina tema je o kojoj se sve češće govori. Roditelji su u dilemi da li treba da vakcinišu mališane, a načelnica dečje klinike "Dr Dragiša Mišović", dr Olivera Ostojić, govorila je o tome u emisiji "150 minuta".

"Moj stav je takav da treba preporučivati, treba savetovati roditeljima da deca koja imaju bolesti, prvenstveno imunosupresivne bolesti, imunodeficijencije, onkološki pacijenti, dijabetičari i skoro na prvom mestu izrazito gojazna deca, koja su u poslednjih godinu dana iz našeg iskustva imala najteže kliničke slike, obostrane pneumonije, najduže bila lečena, srećom dobro izlečena i bez nekih komplikacija. Ali to su pacijenti za koje bi sigurno pedijatar u domu zdravlja trebalo da da preporuku za vakcinaciju, a ostalo po savetu pedijatara, po nahođenju roditelja, neka deca od 15, 16 godina žele da se vakcinišu..."

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.